Vágott csirke okozott madárinfluenzát Kínában

2006.06.14. 09:51
Vágott baromfitól fertőződhetett meg egy férfi Kínában. A szárnyat a helyi piacon vette a fiatal férfi, aki korábban nem érintkezett baromfival.

Vágott baromfitól fertőződhetett meg egy férfi a dél-kínai Sencsenben (Shenzhen) - közölte az ázsiai ország kormánya.

A 31 éves teherautósofőr felesége két hete vásárolt egy frissen vágott csirkét a helyi piacon. Ezt követően a férfit a kórra utaló tünetekkel szállították a városi kórházba, és állapota azóta is válságos - jelentette kedd este az Új Kína hírügynökség. A beteg szervezetéből vett minták elemzése a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1-es vírusának altípusát mutatta ki. A diagnózist azonban még nem erősítette meg az egészségügyi minisztérium vizsgálata.

Egyelőre azt sem mutatták ki, hogy a járvány átterjedt volna más személyre is, így a tárca egyik szóvivője egy hongkongi televíziónak adott nyilatkozatában leszögezte: pánikra semmi ok sincs.

A férfi korábban sohasem érintkezett élő szárnyasokkal. A tünetek azt követően jelentkeztek, hogy a piacon vásárolt és otthon megfőzött csirkéből fogyasztott. Családtagjain nem mutatkoztak a betegség jelei.

Szakértők szerint a frissen levágott és kibelezett csirkékkel való érintkezés növeli a megfertőződés veszélyét. Az Egészségügyi Világszervezet azonban már többször felhívta a figyelmet arra, hogy a jól megfőzött szárnyasok fogyasztása nem jár veszéllyel.

  • Bérelnék
  • Bankszámla