Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bányarobbanás Kínában: 46 halott

2002.06.28. 12:27
Negyvenhatan lelték halálukat Kína északi részén, egy aranybányában történt robbanás következtében. A Sanhszi tartományban a múlt héten történt szerencsétlenségről pénteken számolt be a kínai sajtó szemtanúk elmondása alapján.
A szerencsétlenség idején 117 bányász tartózkodott a mélyben. Az eset kapcsán az újság azzal vádolta a hatóságokat, hogy megpróbálták eltitkolni a szerencsétlenséget.

Megpróbálták eltitkolni a robbanást

A cikkből kiderül, hogy a bánya vezetője a munka folytatására kényszerítette a dolgozókat, a bányában tonna számra állt a robbanóanyag és a járatok lángban álltak körülöttük. A bányatulajdonos és fivére megpróbálták titokban eltávolíttatni a holttesteket. A jelentések nem pontosították, hogy melyik bányában történt a robbanás. Egy helyi kommunista vezető a lapnak nyilatkozva megpróbálta bagatellizálni a katasztrófát, hangoztatva, hogy mindössze ketten vesztették életüket. A robbanást a vizsgálat eddigi megállapítása szerint elektromos tűz okozta.

Az idén már 8 ezer bányát zárattak be Kínában

Kína rendelkezik a világ legnagyobb bányaiparával, de egyben az ázsiai országban szedik a legtöbb halálos áldozatot a bányaszerencsétlenségek. 2001-ben több mint 5000 bányász vesztette életét munka közben. A kormány korábban már megpróbálta elérni a több ezer illegálisan működő bánya bezárását, amelyek nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak. A bányatulajdonosoknak azonban általában sikerül elérniük, hogy folytathassák a kitermelést, mert a helyi hatóságokat csábítja a bányák működtetésének magas profitja. Az AFP értesülései szerint ez év végéig 8000 kisebb bánya bezárását rendelték el, a legtöbb baleset ugyanis ezekben történik. A hatóságok néhány héttel ezelőtt egy hivatali tisztviselőt halálra ítéltek, két másikat pedig több éves börtönbüntetéssel sújtottak, amiért közrejátszottak egy 81 halálos áldozatot követelő bányaszerencsétlenség eltussolásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!