Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Bányarobbanás Kínában: 46 halott

2002.06.28. 12:27
Negyvenhatan lelték halálukat Kína északi részén, egy aranybányában történt robbanás következtében. A Sanhszi tartományban a múlt héten történt szerencsétlenségről pénteken számolt be a kínai sajtó szemtanúk elmondása alapján.
A szerencsétlenség idején 117 bányász tartózkodott a mélyben. Az eset kapcsán az újság azzal vádolta a hatóságokat, hogy megpróbálták eltitkolni a szerencsétlenséget.

Megpróbálták eltitkolni a robbanást

A cikkből kiderül, hogy a bánya vezetője a munka folytatására kényszerítette a dolgozókat, a bányában tonna számra állt a robbanóanyag és a járatok lángban álltak körülöttük. A bányatulajdonos és fivére megpróbálták titokban eltávolíttatni a holttesteket. A jelentések nem pontosították, hogy melyik bányában történt a robbanás. Egy helyi kommunista vezető a lapnak nyilatkozva megpróbálta bagatellizálni a katasztrófát, hangoztatva, hogy mindössze ketten vesztették életüket. A robbanást a vizsgálat eddigi megállapítása szerint elektromos tűz okozta.

Az idén már 8 ezer bányát zárattak be Kínában

Kína rendelkezik a világ legnagyobb bányaiparával, de egyben az ázsiai országban szedik a legtöbb halálos áldozatot a bányaszerencsétlenségek. 2001-ben több mint 5000 bányász vesztette életét munka közben. A kormány korábban már megpróbálta elérni a több ezer illegálisan működő bánya bezárását, amelyek nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak. A bányatulajdonosoknak azonban általában sikerül elérniük, hogy folytathassák a kitermelést, mert a helyi hatóságokat csábítja a bányák működtetésének magas profitja. Az AFP értesülései szerint ez év végéig 8000 kisebb bánya bezárását rendelték el, a legtöbb baleset ugyanis ezekben történik. A hatóságok néhány héttel ezelőtt egy hivatali tisztviselőt halálra ítéltek, két másikat pedig több éves börtönbüntetéssel sújtottak, amiért közrejátszottak egy 81 halálos áldozatot követelő bányaszerencsétlenség eltussolásában.