Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

13 ezer gyerek került kórházba Kínában mérgezett tejtermék miatt

2008.09.21. 20:42
Csaknem 13 ezer gyerek került kórházba Kínában mérgezett tejtermék fogyasztása miatt, jelentette be vasárnap a pekingi egészségügyi minisztérium.

Ma már 13 ezer mérgezésről számoltak be, míg egy nappal korábban 6 244 megbetegedésről volt még szó. A halálos áldozatok száma négy, a súlyos vesebántalmakkal küszködőké 158.

Szombaton jelentették be az ázsiai országban, hogy a mérgezés miatt elrendelték a tejtermékek széles körű ellenőrzését, az érintett termékek kivonását a forgalomból, és a botrányban érintett vállalatok, illetve állami vezetők megbüntetését. Hu Csin-tao (Hu Jintao) államfő még pénteken elítélte a helyi hatóságoknak a tejbotrány során tanúsított magatartását, úgy ítélve meg, hogy egyes középvezetők elveszítették felelősségérzetüket.

Szingapúr után Malajzia is betiltotta a kínai tejtermékek importját, míg Japán és Hongkong bevonta a kínai termékeket a szupermarketek polcairól. A mérgezést a műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos melaminnak a tejtermékekbe keverése okozta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!