Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Viselkedési kódex kínai turistáknak

2006.10.03. 15:48
A kínai utazóközönség külföldi viselkedésének javítására listát tettek közzé a kínai hatóságok, hogy mit szabad, és mit nem. „A civilizálatlan viselkedés kezd igazán kínossá válni Kína számára” – áll az indoklásban.

A kínai kormányhoz tartozó Spirituális Civilizáció Bizottsága és az állami turisztikai központ irányelveket tett közzé kínai állampolgárok számára arról, hogyan viselkedjenek külföldön, hogy ne hozzanak szégyent az országra, jelentette az AFP. A listán szerepel, hogy mit ajánlott tenni, és mi az, amit semmiképpen ne kövessenek el, ha külföldre utaznak.

A kínai Xinhua hírügynökség beszámolója szerint megtiltották például a hangos beszédet, a szemetelést, és a köpködést, valamint türelmes sorban állásra intettek. Külön felhívták a figyelmet az udvariasságra, ezen belül is a hölgyek iránti tiszteletre.

„A lista elkészítésének az volt a célja, hogy népszerűsítse a civilizált viselkedést a kínai utazók körében, amivel visszaállítható Kína fényét vesztett arculata, ami az utóbbi időben sokak viselkedése miatt kopott meg. A civilizálatlan viselkedés kezd igazán kínossá válni Kína számára” – olvasható a hatóságok indoklásában.

A külföldre utazó kínai turisták száma ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években, mióta az 1,3 milliárd fős lakosság nagy részének életszínvonala javulni kezdett. Tavaly összesen 31 millió külföldi utazást regisztráltak a kínai hatóságok, ami alapján feltételezhető, hogy 2020-ra ez a szám 100 millióra nő.