Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Lezuhant egy kínai utasszállító

2004.11.21. 08:08
Kínában lezuhant egy utasszállító repülőgép. A hírügynökségi jelentések szerint senki nem élte túl a szerencsétlenséget. A gép állítólag egy befagyott tóra zuhant, majd több környékbeli házat és vitorlást is megrongált.
Lezuhant vasárnap a kínai China Eastern légitársaság egyik belföldi utasszállító repülőgépe, és a fedélzeten tartózkodó összes személy életét vesztette a szerencsétlenségben - közölték a kínai állami tömegtájékoztatási eszközök.

A hírt megerősítették az ázsiai ország légihatóságai is. Egyelőre annyit tudni, hogy a gép Belső-Mongólia (Nei Monggol) autonóm területen zuhant le nem sokkal azt követően, hogy felszállt Paotou (Baotou) város repülőteréről. Egy reptéri alkalmazott beszámolója szerint a gép a légikikötő közelében a Sárga-folyó egyik mellékfolyama mellett lévő parkba csapódott be.

A 21 méter hosszú CRJ200-as típusú repülőgép más jelentések szerint egy befagyott tóra zuhant, majd több környékbeli házat és vitorlást is megrongált, illetve megperzselt miután kigyulladt. A CRJ200-asokat a kanadai Bombardier cég gyártja.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan tartózkodtak a gépen. A korábbi híradások 47 személy valószínű haláláról számoltak be, de lehetséges, hogy ez az adat az utasok számát takarja, és rajtuk kívül még a 3 főnyi személyzet is odaveszett. Az újabb beszámolók szerint a szerencsétlenség áldozatainak a száma összesen 53. Jelenleg a mentőalakulatok a holttesteteket emelik ki a roncsok közül. Az utasszállító Sanghajba tartott.

Kínában legutóbb 2002 májusában történt a mostanihoz hasonló légi baleset. Akkor a China Northern légitársaság MD-82-es típusú gépe Pekingből a Kína északkeleti részén lévő tengerparti Talien (Dalian) kikötővárosba tartott, amikor a tengerbe zuhant. Ebben a katasztrófában 112 személy vesztette életét.