Bernadett
-2 °C
4 °C

Halálra ítéltek egy műtárgytolvajt

2004.08.18. 14:31
Li Haitao egy műtárgyvédelmi hivatal biztonsági főnökeként vitt haza tíz éven át kulturális relikviákat; a nemzetközi piacon értékesített tárgyakból majd százmillió forintnak megfelelő összeget keresett.
Kínában halálra ítéltek egy hivatalnokot. A vád szerint Li Haitao tíz év alatt több, mint 250 műtárgyat tulajdonított el. Az 1949-es kommunista hatalomátvétel óta ez tekinthető az ország eddigi legnagyobb felderített műtárgylopásának, írja a Xinhua hírügynökség.

Az élethez való politikai jog

A bíróság megfosztotta Lit az "élethez való politikai jogától" és elkobozta minden vagyonát, míg négy társát, akiket azzal vádoltak, hogy részt vettek a lopott tárgyak árusításában, szabadságvesztésre és bírság fizetésére ítélték. Li megfellebbezte az ítéletet.

Li egy, a császári palotákra felügyelő műtárgyvédelmi hivatal biztonsági főnökeként dolgozott. Az ítélet szerint Li összesen 259 műtárgyat lopott el, lopásaival pedig majdnem százmillió forintnyi jüant keresett.

Hamisítványokkal cserélte ki az eredetiket

A férfi eleinte hamisítványokkal cserélte ki az eredeti tárgyakat, de később már anélkül vitte haza azokat, hogy bármit tett volna az eredeti tárgyak helyére. A rendőrség idáig 107 ellopott műtárgyat talált meg, a nyomozást természetesen tovább folytatják.

A kínai műtárgyak ára egyébként igen magas a nemzetközi piacon. A múzeumokból több ezer relikviát tulajdonítottak el idáig - amivel az alkalmazottakat és szervezett bűnözőket gyanúsítanak.