Valér
4 °C
8 °C

Halottnak nyílvánították a bennrekedt bányászokat

2004.12.01. 08:28
Nem keresik tovább a hétvégi katasztrófában eltünt bányászokat a kínai Senhszi tartomány szénbányájában.

Hivatalos bejelentés szerint 166-ra emelkedett a vasárnapi kínai bányaszerencsétlenség halálos áldozatainak száma. A bánya szóvivője bejelentette, hogy mind a 166 bányász életét vesztette - jelentette szerdán az Új Kína hírügynökség.

A gázrobbanás Senhszi (Shaanxi) tartomány Csencsiasan nevű szénbányájában következett be, s már a legelső adatok 25 halálos áldozatról szóltak. Több mint 120 bányásznak sikerült kimenekülnie - közülük többen súlyos sérüléseket szenvedtek - 141 azonban a föld alatt rekedt, és már hétfőn világossá vált, hogy életben maradásukra nincs remény, akit nem ölt meg a robbanás, azzal az összesűrűsödött gáz végez.

Kína bányáit - a korszerű biztonsági berendezések hiánya miatt - a világon a legveszélyesebbek között tartják számon. Idén az első kilenc hónapban hivatalos adatok szerint 2796 bányabaleset történt az országban, s ezeknek 4153 halálos áldozatuk volt. Októberben 148 bányász halt meg egy honani (Henan) bányában bekövetkezett robbanás miatt. Hivatalos adatok szerint tavaly 7 ezer bányász halt meg balesetben, független szervezetek azonban csaknem 20 ezerre teszik az áldozatok számát.