Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Életfogytiglan a Nagyfal éttermi robbantás végrehajtójának

2003.02.13. 17:02
Jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Mészáros Lajost csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság; a férfi két társával hat éve a budapesti Nagyfal étteremben két halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet hajtott végre.
A két áldozat az étterem kínai tulajdonosának felesége és lánya volt. Az eljárásban felmerültek arra utaló adatok, hogy a megbízók arabok vagy kínaiak voltak, ám kilétük ismeretlen maradt.

Gránáttal robbantottak

A büntetett előélétű, drogfüggő - a vádbeli cselekmények elkövetésekor is "bódult állapotú" - Mészáros Lajos elsőrendű vádlott 80 ezer forintért két M52-es jugoszláv tojásgránátot helyezett el a XIV. kerületi, Ajtósi Dürer sori Nagyfal étterem mellékhelyiségében 1997. január 30-án.

Mészáros Lajos a másodrendű Lakatos Miklós és a harmadrendű Polefkó József társaságában gépkocsival ment az étteremhez. A kézigránátokat Mészáros Lajos helyezte el, a harmadrendű vádlott pedig az étteremben figyelte, hogy az utasításoknak megfelelően cselekszik-e társa.

Nem tudták mi az

Az elsőrendű vádlott egy lefolyócsőre erősítette a gránátokat és az ütőszeget damillal hozzákötötte a WC-ajtó belső kilincséhez, így bárki, aki oda benyitott, a bűncselekmény áldozatává válhatott volna. A robbanószerkezeteket az áldozatok nem ismerték fel, ollóval megpróbálták eltávolítani és ekkor következett be a detonáció, amelynek következtében mindketten életüket veszítették.

A jogerős ítélet szerint az életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt Mészáros Lajos feltételes szabadságra bocsátásának lehetősége leghamarabb 20 év múlva vizsgálható. A Legfelsőbb Bíróság Lakatos Miklóst 12, Polefkó Józsefet 10 év fegyházbüntetésre ítélte.