Árpád
-2 °C
3 °C

Bíróság előtt az emberrabló kínaiak

2003.09.24. 12:23
Megkezdődött a tárgyalása a Fővárosi Bíróságon annak a négy kínainak, akik a vád szerint apja tartozása miatt elraboltak és súlyosan bántalmaztak egy mongol fiút Budapesten.
A négy, 40 év körüli vádlott a nyomozás adatai szerint 2001. októberében, apja tartozása miatt rabolta el a fiút. A vádlottak a józsefvárosi piacon dolgoztak, és ott ismerkedtek meg a kereskedőként dolgozó mongol férfival. A férfi 2001 elején, anyagi nehézségeire hivatkozva 3000 dollárt kért a kínaiaktól, ezt azonban az eredeti, májusi határidőre nem tudta visszafizetni.

A hitelezők ezt követően fenyegetni kezdték, s rövid időn belül rendszeressé váltak a mongol családot ért zaklatások. Az adós egy idő után már gyáli lakásából is elköltözött, hogy elrejtőzzön hitelezői elől. A kínaiak ennek ellenére egy októberi napon elkapták a mongol egyik fiát, majd veréssel és súlyos fenyegetéssel próbálták kiszedni belőle apja rejtekhelyét. A fiú végül megtört, és megadta apja telefonszámát. Az emberrablók ezután felhívták a férfit, és felszólították, hogy másnapra teremtse elő a pénzt, fiát azonban addig is megkötözve tartották fogságukban.

Az adós ezt követően a rendőrök segítségét kérte, a nyomozók így másnap lecsaptak a társaságra, és elfogták a négy kínait. Adataik ellenőrzésekor egyikükről kiderült, hogy jogellenesen tartózkodik az országban, hiszen az év márciusában kiutasították. Az orvosi vizsgálat emellett kimutatta, hogy heroint is fogyasztott elfogása előtt. Vele - az ügy harmadrendű vádlottjával - szemben ezért emberrablás, jogellenes belföldi tartózkodás és kábítószerrel való visszaélés miatt is eljárás indult. Három társa ellen részben önbíráskodás, részben pedig emberrablás a vád. A per tárgyalása szerdán, a négy vádlott kihallgatásával kezdődött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?