Móric
14 °C
15 °C

Bíróság előtt az emberrabló kínaiak

2003.09.24. 12:23
Megkezdődött a tárgyalása a Fővárosi Bíróságon annak a négy kínainak, akik a vád szerint apja tartozása miatt elraboltak és súlyosan bántalmaztak egy mongol fiút Budapesten.
A négy, 40 év körüli vádlott a nyomozás adatai szerint 2001. októberében, apja tartozása miatt rabolta el a fiút. A vádlottak a józsefvárosi piacon dolgoztak, és ott ismerkedtek meg a kereskedőként dolgozó mongol férfival. A férfi 2001 elején, anyagi nehézségeire hivatkozva 3000 dollárt kért a kínaiaktól, ezt azonban az eredeti, májusi határidőre nem tudta visszafizetni.

A hitelezők ezt követően fenyegetni kezdték, s rövid időn belül rendszeressé váltak a mongol családot ért zaklatások. Az adós egy idő után már gyáli lakásából is elköltözött, hogy elrejtőzzön hitelezői elől. A kínaiak ennek ellenére egy októberi napon elkapták a mongol egyik fiát, majd veréssel és súlyos fenyegetéssel próbálták kiszedni belőle apja rejtekhelyét. A fiú végül megtört, és megadta apja telefonszámát. Az emberrablók ezután felhívták a férfit, és felszólították, hogy másnapra teremtse elő a pénzt, fiát azonban addig is megkötözve tartották fogságukban.

Az adós ezt követően a rendőrök segítségét kérte, a nyomozók így másnap lecsaptak a társaságra, és elfogták a négy kínait. Adataik ellenőrzésekor egyikükről kiderült, hogy jogellenesen tartózkodik az országban, hiszen az év márciusában kiutasították. Az orvosi vizsgálat emellett kimutatta, hogy heroint is fogyasztott elfogása előtt. Vele - az ügy harmadrendű vádlottjával - szemben ezért emberrablás, jogellenes belföldi tartózkodás és kábítószerrel való visszaélés miatt is eljárás indult. Három társa ellen részben önbíráskodás, részben pedig emberrablás a vád. A per tárgyalása szerdán, a négy vádlott kihallgatásával kezdődött.