Géza
-12 °C
-4 °C

Mindenki meghalhatott a kínai bányában

2004.11.29. 09:00
Gázrobbanás miatt 187 bányász rekedt vasárnap a tárnák mélyén a kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány egyik szénbányájában. Hétvégén sok embert sikerült kimenteni a füsttel és gázokkal teli vágatokból, de lent maradt 166 bányász. A kínai hatóságok szerint már nincs remény arra, hogy bárkit is életben találnak.
Nincs már remény arra, hogy túlélőket találjanak a kínai Senhszi (Shaanxi) tartománybeli Csencsiasan szénbányájában, ahol a vasárnap történt gázrobbanás következtében 25-en biztosan meghaltak, és 141-en vannak még a föld alatt - közölte a Kínai Kommunista Párt helyi titkára.

"Nincs semmi esélyük a túlélésre, még egy százaléknyi sem - mondta hétfőn Jen Mang-hszüe (Yan Mangxue). - Ha otthon történik ilyen gázmérgezés, az fél órán belül végez az emberrel. A bánya mélyén, ahol nincs szellőzés, ez sokkal gyorsabban bekövetkezik, akár öt perc alatt."

Ha a pártvezető információja - amely a helyi önkormányzat és a bánya illetékeseinek vasárnap esti tanácskozásáról származik - helytállónak bizonyul, akkor legalább tizenhárom év óta ez volt Kína leggyilkosabb bányaszerencsétlensége. A robbanás idején 293-an dolgoztak a föld alatt, 127 bányászt sikerült felhozni a mélyből. A kimenekítettek közül többen szénmonoxid-mérgezésben szenvednek.

Hivatalos adatok szerint az év első kilenc hónapjában 2796 bányabalesetnek összesen 4153 halálos áldozata volt Kínában. A múlt hónapban 148 bányász halt meg egy honani (Henan) bányában történt robbanás miatt. Tavaly a hivatalos adatok szerint 7 ezren vesztették életüket ilyen balesetek következtében, független szervezetek azonban közel 20 ezerre teszik az áldozatok valószínű számát.