Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Egy kirúgott munkás fenyegette robbantással a kínai piacot

2002.12.12. 17:47
Egy kirúgott anyagbeszerző fenyegette sorozatosan robbantással a Józsefvárosi Piacot - értesült a HavariaPress. A szerdán őrizetbe vett, 27 éves budapesti férfi október 22-e óta harmincnyolc alkalommal hívta fel egy nyilvános fülkéből a rendőrség, illetve a tűzoltóság segélykérő vonalát.
A férfi valamennyiszer azzal fenyegetőzött, hogy robbanóanyagot helyezett el a piacon. Kihallgatásakor beismerte a bűncselekményeket, és elmondta, hogy korábban a piacon dolgozott árubeszerzőként, de állásából elbocsátották. A telefonokkal volt főnökének akart kellemetlenséget okozni.

Több száz rendőrt mozgósított

A rendőrségnek alkalmanként 5-10 ezer embert kellett a nagyrészt kínai árusok bérelte standok közül kiküldeni, az akciókban több száz rendőr vett részt. A piac normális működésének ellehetetlenülése miatt a kínai nagykövet és a konzul is sürgette a fenyegetőző kézre kerítését. A sikeres elfogást profilalkotó pszichológus is segítette, aki a telefonáló hangjából, stílusából, viselkedéséből megállapította körülbelüli korát, feltérképezte személyiségének vonásait, a hatóságok pedig a polgárőrséggel közösen figyelőjáratokat szerveztek.

A kínai árusokat utóbb annyira bosszantották a sorozatos riasztások, hogy november 4-én föllázadtak, ugyanis a tűzszerészeknek minden alkalommal ki kellett üríteniük a piac területét.

Bizonyítható a bűncselekmény

A gyanúsítottat végül egy Thököly úti nyilvános fülkében érték tetten. A 38 esetből 28-ban az igazságügyi hangszakértő egyértelműen megállapította, hogy az elfogott férfi azonos a telefonálóval. A rendőrség kezdeményezi a férfi előzetes letartóztatását.