György
16 °C
24 °C

Túszdráma Pekingben

2003.03.12. 08:03
A pekingi Reuters-iroda felrobbantásával fenyegetőzött egy férfi, aki szerdán reggel hatolt be a brit hírügynökség kínai képviseletére. A terroristát a rendőrség néhány órával később letartóztatta, miután túszait elengedte.
A rendőrség letartóztatta azt a kínai férfit, aki a pekingi Reuters-iroda felrobbantásával fenyegetőzött. A terrorista szerdán reggel hatolt be a brit hírügynökség kínai képviseletére. A napszemüveget, fekete kabátot viselő férfi a Reuters jelentése szerint akciójával a kínai kormányzatot uraló korrupció ellen kívánt tiltakozni, s tettével "az igazságosságot" akarta szolgálni.

A terrorista egyik kezében egy fekete táska volt, amelyből vezetékek lógtak ki, másik kezében pedig egy detonátorra emlékeztető eszköz. A terrorista követelésének megfelelően egy tévés forgatócsoport érkezett az irodába, hogy rögzítse a behatoló nyilatkozatát. "A vezetőknek tisztelniük, védelmezniük és szeretniük kell a dolgozókat" - jelentette ki egyebek között a férfi.

A hírügynökségi iroda több munkatársának sikerült idejében kimenekülnie a 25 emeletes Sunflower totnyházból, többen azonban túszként bent maradtak, köztük négy külföldi tudósító és számos tolmács. A terrorista nem engedélyezte számukra a telefonok használatát. A Reuters irodáival szomszédos emeletekről is evakuálták az embereket, a hivataloknak otthont adó magasépületet rendőrök vették körbe.

A BBC pekingi tudósítója az eset kapcsán emlékeztet rá, hogy az elmúlt időben egyre gyakrabban fordulnak elő olyan erőszakos cselekmények, amelyek korábban nem jellemezték az országot. A múlt hónapban például a pekingi egyetemen két bomba is robbant.