Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Háromszázmillió dollár értékű hamis kincstárjegy került elő

2001.08.14. 16:07
A rendőrség elfogta azt a három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy háromszáz millió dollár értékű hamis kincstárjegyre akartak hitelt felvenni egy amerikai pénzintézetnél. Az üzlet megkötésére egy New York-i FBI ügynök érkezett Budapestre, aki az ORFK-val együtt ment el a megbeszélt találkozóra. Az orosz, német és magyar férfit előzetes letartóztatásba helyezték, a hamisítóknak viszont nyoma sincs.
A Hotel Intercontinental tárgyalójában tartóztatták le azt az ukrán férfit, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy egy kilétét fel nem fedő New York-i ügynök közvetítésével háromszázmillió dollár névértékű hamis amerikai kincstárjegyre akart hitelt felvenni - hangzott el az ORFK keddi sajtótájékoztatóján. A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság az FBI közreműködésével jutott el a Magyarországon élő ukrán gyanúsítotthoz, valamint magyar és német társához.

Három kincstárjegy, egyenként százmillió dollárért

Az FBI ügynök az üzlet megkötése előtt kérte, hogy faxolják át a másolatot New Yorkba, így hamar kiderült, az Egyesült Államok nem bocsátott ki ilyen értékpapírt. Az amerikai hatóságok ekkor vették fel a kapcsolatot az ORFK-val, és így került sor a találkozó megszervezésére Budapesten.

A világ számos pontján került elő ilyen kincstárjegy

A három nagy értékű kincstárjegyre a gyanúsítottak összesen tízmillió dollár hitelt akartak felvenni egy amerikai pénzintézetnél. A tranzakció közvetítésére kérték az ügynök segítségét, akinek munkájáért a majdan felvett pénz felét ajánlották fel. Az ukrán és a német férfit a rendőrség a szállodában fogta el, míg magyar társukat lakásán tartóztatták le. Az ORFK pénzhamisítással gyanúsítja őket, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Magyar bankoknál is próbálkoztak

Az elkövetők júniusban vették fel a kapcsolatot az amerikai férvival, előtte magyar pénzintézeteknél próbálkoztak. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogyan jutottak hozzá az értékpapírokhoz, de annyi bizonyos, számos példány forog még közkézen. Ezekből néhányat már a világ több pontján is lefoglaltak a hatóságok.