Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Mindennapos kínzások rendőri eszközökkel

2003.12.02. 16:54
Az amerikai kereskedelmi minisztérium tizenkét olyan országba engedélyezte tavaly elektromos sokkolók exportját, amelyekben a külügy saját nyilvántartása szerint is mindennapos gyakorlat a fogvatartottak kínzása.
Kínzókamrákba kerülnek egyre több országban a rendőrségnek és a biztonsági szerveknek szánt bűnmegelőzési célú felszerelések, miután az ilyen eszközök kereskedelmét az egyes kormányok nem ellenőrzik - áll az Amnesty International kedden Londonban kiadott jelentésében.

Szöggel kivert acélbotok

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete szerint a hivatalos szervek által kínzásra felhasznált eszközök választéka bőséges. Kínában nemrég egy rendőrségi felszereléseket bemutató szakvásáron szögekkel kivert acélbotokat kínáltak eladásra, Szaúd-Arábiába pedig tavaly összesen kilenc tonnányi lábbilincselt exportáltak amerikai gyártók, jóllehet ennek az eszköznek az alkalmazását ENSZ-szabályok tiltják.

A jelentésben nem szerepel, de a brit sajtó az utóbbi napokban sokat foglalkozott azzal, hogy a Szaúd-Arábiában terrorcselekmények vádjával letartóztatott brit állampolgárokat angol gyártmányú bilincsekkel tartották hetekig gúzsba kötve. A később kiszabadult britek arról számoltak be, hogy kínzással próbáltak belőlük beismerő vallomást kicsikarni.

Válogatott kínzások

Az AI jelentése szerint, amely "A fájdalom kereskedői" címmel látott napvilágot, az amerikai kereskedelmi minisztérium tizenkét olyan országba engedélyezte tavaly elektrosokk-fegyverek exportját, amelyekben az amerikai külügyminisztérium saját nyilvántartása szerint is mindennapos gyakorlat a fogvatartottak kínzása.

Az Amnesty International összefoglalója szerint tavaly több mint száz országból érkeztek kínzásról szóló jelentések, 87 országból pedig olyan értesüléseket szerzett a csoport, hogy azokban elektrosokk-kínzásnak vetik alá a foglyokat. Ilyen eszközöket tizenkét ország - köztük Lengyelország, Csehország, Franciaország, az Egyesült Államok és Izrael - összesen 59 gyártója kínál a világpiacon - áll a tanulmányban.

Nem törődnek vele

A jelentés szerint igen kevés kormány törődik a rendőrségi és belbiztonsági használatra szánt eszközök nemzetközi forgalmazásának megfelelő ellenőrzésével, ezért az AI jelentésében követeli az olyan eszközök - például a lábbilincsek és az elektrosokk-fegyverek - kereskedelmének betiltását, amelyek célja kifejezetten testi kín okozása. A szervezet követeli azt is, hogy függesszék fel a biztonsági szerveknek szánt, de egyértelműen kínzásra is használható felszerelések használatát, gyártását és forgalmazását.