Szilárda
-4 °C
3 °C

Eltörte kulcscsontját a brit anyakirályné

2000.11.06. 15:58
Eltörte kulcscsontját pénteken a brit anyakirályné, a 100 éves hölgy azonban jól van. Három napon belül ez a második balesete a Queen Mumnak, az orvosok szerint az anyakirályné jól van, hamar felgyógyulhat.

Pénteken délután megcsúszott otthonában és eltörte bal kulcscsontját Erzsébet királyné, II. Erzsébet anyja. A Clarence House illetékesei csupán hétfőn közölték a hírt, a BBC szerint a királynét egyik házban dolgozó kapta meg elesve, aki riasztotta az orvost. A 100 éves királynét saját kérésére nem szállították kórházba, hanem a helyszínen rögzítették a csontot.

Három napon belül ez volt a második balesete a Queen Mumnak, aki egy múlt keddi fogadáson estélyi ruhájának szélében botlott meg, és elesett, de szerencsére nem sérült meg. A BBC által idézett szemtanúk szerint az anyakirályné erősen az autóhoz ütötte fejét.

Minden hivatalos programot lemondott

A britek nagymamája otthonában pihen és ,,rendkívül élénk". A Buckingham-palota azonban közölte, hogy egyelőre törlik valamennyi hivatalos programját, köztük a világháborús halottak emléknapja alkalmából a hét végi Westminster-apátsági misén és koszorúzáson való hagyományos részvételét is.

Az angol hírügynökség által megszólaltatott orvosi szakértő szerint a kulcscsonttörés jól gyógyul, a beteg legnagyobb gondja egyensúlyának és bizalmának visszanyerése lesz. Deborah Eastwood ortopédus szerint ennél a csonttörésnél, az a gond, hogy az idős emberek általában bottal járnak, és mivel karjuk fel van kötve, nem tehetik azt, ágyhoz vannak kötve így egy ideig. Komoly biztatásra és segítségre lesz szüksége, hogy újból elinduljon járni, de hosszú lejáratú egészségügyi gondok nem jelentkezhetnek.

Gin a hosszú élet titka?

Az anyakirályné szóvivője szerint az idős hölgy egyedül volt, mikor a baleset történt, és ha valaki mellette lett volna, megakadályozhatta volna a balesetet. ,,De Őfelsége ideje nagy részét magányosan tölti. Mindig van valaki közelben, de Őfelségének megvan a saját élete, és nincs állandó felügyelet alatt." - tette hozzá a szóvivő.

I. Erzsébet királyné augusztus 4-én ünnepelte 100. születésnapját. A királyné a brit királyi család első tagja, aki megérte ezt az előrehaladott kort. Sokak szerint a hosszú élet titka abban a pohár ginben rejlik, amit állítólag naponta felhajt a jelenlegi brit uralkodó anyja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!