Auguszta
-3 °C
2 °C

Hegycsúcsra zárt negyven hegymászót a lavina

2004.08.06. 13:10
Legalább negyven, túlnyomórészt cseh hegymászó van a hó fogságában egy lavinaomlás következtében Kirgizisztán északkeleti hegyvidékén, közölte pénteken Biskekben a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A több csoportra szakadt hegymászótársaság útját ötezer méteren vágta el a hó.
A csütörtöki lavina után újabbak zúdultak le a térségben, gátolva a mentőosztagok munkáját. "A mentési munkálatok megszakadtak, a helyzet súlyos, mert a lavinaomlások folytatódnak" - közölte a minisztérium illetékese. Közben pénteken orosz mentőalakulatok is érkeztek a térségbe, hogy segítsenek a kirgiz hegyi mentőknek. Kisebb orvoscsapat és egy kutyás keresőosztag is van az orosz segítők között.

Csaknem ötven, különféle nemzetiségű hegymászó indult útnak csütörtökön több kisebb csoportra oszolva a Tien-san hegységben, hogy meghódítsa a közép-ázsiai ország legmagasabb hegycsúcsát, a 6995 méter magas Hantengrit. Ötezer méteren jártak, amikor lavina zúdult le útvonalukra. Legalább hat ember - öt cseh és egy orosz hegymászó - vesztette életét a csütörtöki lavinában, négyen megsérültek.

A Tien-san hegyeit nagyon alkalmas és érdekes terepnek tekintik a hegymászók világszerte, ezért sokan szívesen járnak Kirgizisztánba. A Hantengri csúcsra egy ukrán hegymászó jutott fel először, 1931-ben. Ő a déli oldalról közelítette meg, a jóval nehezebb, keleti oldalon csak 1988-ban hódították meg először a csúcsot.