Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Kisbandi hazamehetett

2001.10.08. 18:08
Az alvilág pénztárosaként emlegetett Kisbandit több mint négyszáz rendbeli csalás miatt első fokon két év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték, de a tárgyalás után szabadlábra helyezték, így bilincs nélkül távozhatott. Lakatosnak azért kellett bíróság elé állnia, mert 1994-ben társaival több mint harmincmillió forintot csalt ki kedvezményes autóvásárlást ajánlva.
Felbujtóként több mint négyszáz rendbeli csalás miatt két év nyolc hónap börtönre ítélték Lakatos Andrást. A bíróság szerint a Kisbandi néven elhíresült férfi Jenei Győzővel és Markó Imrével 1994 februárjától egy kereskedelmi cég mögé bújva kedvezményes autóvásárlást ajánlott román állampolgároknak, de a néhány ezer márkáért cserébe semmit sem adtak.

A Dacia-ügy

Lakatos András még bilincsben
Az alvilág pénztárnokának is nevezett Lakatos András egy Teréz körúti irodát bérelt ki Jeneivel, ahol fogadták a román rádiókban és televíziókban feladott hirdetésekre jelentkező ügyfeleket. Azt ígérték, hogy a Maru-Transnál befizetett háromezer márka ellenében egy hónap alatt vadonatúj Daciákat szállítanak a jelentkezőknek. A jól hangzó üzletnek hamar híre ment, és két hónap alatt több mint négyszáz esetben vettek át 1200 és 3000 német márka közötti összeget. Kisbandi ártatlannak vallotta magát, állítása szerint csak kölcsönügyletről volt szó, 750 ezer forintot adott Jeneinek, hogy irodát tudjon bérelni.

Jenei Győzőt a bíróság szintén bűnösnek találta, ezért két év két hónap börtönbüntetést szabtak ki rá. Emellett le kell töltenie egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztését is. Markó Imre szintén két év két hónapot kapott. A Dacia-üggyel okozott 35 millió forintos kárt pedig kamatostul meg kell fizetniük az érintetteknek.

Kisbandi már nem fél

Az Interpol 1997 szeptembere óta kereste Lakatost, miután a Pesti Központi Kerületi Bíróság körözést adott ki ellene. Az amerikai rendőrség tavaly júniusban vette őrizetbe a floridai Miamiban, majd hosszas kiadatási eljárás után februárban szállították haza. Kisbandi az orosz maffia elől menekült el Magyarországról, ahogy a hétfői tárgyalás után az újságíróknak is kifejtette, egy drágakőüzlet állt a háttérben. Az ítélet kihirdetése után szabadon távozhatott, mivel az előzetes fogva tartása már nem indokolt. Az alvilág pénztárosa azonban nem fél, mert állítása szerint nem lépett le a maffia pénzével.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosbításért fellebbezik. Az ügyvédek enyhítésért, illetve felmentésért folyamodnak, kivéve Jeneinél, ő még gondolkodási időt kért.