Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Több év börtön vár a Kiscelli Múzeum betörőire

2004.05.05. 15:28
Mivel a négy ellopott festmény a nyomozás során megkerült, a bíróság enyhébb büntetést szabott ki jogerős ítéletében a tavalyelőtt nyáron történt műkincsrablás elkövetőinek. Az első- és másodrendű vádlottak összesen csaknem nyolc évet töltenek így is börtönben.
A Kiscelli Múzeum műkincstolvajait több éves szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság szerdán kihirdetett jogerős határozatában. Az elkövetők 2002. nyarán egy éjjel betörtek a Kiscelli Múzeumba és mintegy 30 millió forint értékben loptak el festményeket. Mint arról az Index is beszámolt, a korábban 100 millió forint értékűre becsült képeket egy hajléktalan és egy alpinista képesítésű tetőfedő lopott el. A négy műalkotás, Czóbel Béla A szakácsnő, illetve a Lila csendélet című képe, továbbá Márffy Ödön Vacsorázó társaság és Szobotka Imre Piac című festménye a nyomozás során megkerült.

Peches betörő

2002. július elsejéről másodikára virradó éjszaka a két férfi a főváros III. kerületében lévő múzeumhoz ment. A hátsó, kovácsoltvas kapu lakattal lezárt láncát levágták. Egyikük alpinista felszereléssel a villámhárítón felmászott, és az emeleti ablakot betörve behatolt az épületbe, majd négy képet kidobott az ablakon. Eközben a riasztóberendezés jelzésére a biztonsági őrök a helyszínre mentek, a férfi ezt látva megpróbált elmenekülni, de a földre zuhant, és eltörte a bokáját. Másnap rendőrök találták meg a múzeum közelében.

A szerdán jogerőre emelt ítélet szerint a betöréses lopás első- és másodrendű vádlottját tettesi magatartás miatt három év hat hónap, illetve négy év négy hónap szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság. A harmadrendű vádlott, aki gépkocsival a betörés helyszínére vitte a tetteseket, bűnsegédként három évet kapott. A negyedik vádlottat, aki a bűncselekmény elkövetésére felhívta társait, a helyszín közelében várakozott, majd pedig elrejtette a képeket, felbujtóként négy éves szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság.

A kár megtérült

Az indoklás szerint nyomatékos súlyosbító körülmény, hogy muzeális értékű nemzeti kincseket loptak el a vádlottak, ugyanakkor enyhítő körülmény, hogy miután megkerültek a képek, megtérült a több tíz millió forintos kár.