Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Budai bérlakásban találták meg a százmilliót érő képeket

2003.02.18. 16:30
Egy budai bérelt lakásban találták meg a Kiscelli Múzeumból tavaly július 1-én ellopott nagy értékű festményeket. A rendőrség tájékoztatása szerint az egyik kép megsérült. A képeket feltételezhetően megrendelésre lopták el.
A négy festményt - Czóbel Béla A szakácsnő és Lila csendélet című képeit, Márffy Ödön Vacsorázó társaság és Szobotka Imre Piac című alkotásait - három férfi lopta el tavaly július elsején éjszaka a múzeumból. A HavariaPress úgy tudja, hogy a festmények be voltak csomagolva és szállításra voltak előkészítve. Mindhárom betörő és a festmények értékesítésével foglalkozó orgazda már tavaly december óta előzetes letartóztatásban van.

Az egyik kép megsérült

A rendőrök február 17-edikén egy II. kerületi használaton kívüli lakásban megtalálták a négy festményt, közülük egyet sérült állapotban.

Nem vezetett eredményre a rendőrség által felajánlott egymillió forintos jutalom sem, a betörőkhöz ugyanis a betörés másnapján a helyszín közelében elfogott sérült társuk kihallgatása után jutottak el a rendőrök. A rendőrség még mindig keresi az ügyben a százmilliós festménylopás megrendelőjét.

A lopás részleteiről az alezredes elmondta: az egyik elkövető egy kötél segítségével felmászott az első emeleti kiállító folyosóra, ahonnan leakasztotta a képeket, majd lent várakozó társának leadta őket. Közben a riasztó jelzésére a férfi menekülni próbált, az általa készített kötélről azonban leesett és megsérült. A képeket a közelben várakozó harmadik társuk autóval egy budapesti orgazdához vitte.

A sérült férfit a mentők a helyszín közeléből kórházba vitték. A rendőrségi kihallgatás után a férfit július 5-én előzetes letartóztatásba helyezték, és a helyszínen hagyott vérnyomok alapján DNS-vizsgálattal bebizonyították, hogy ő követte el a képlopást. Az alezredes közölte: kiderült, hogy a sérült férfi képzett alpinista volt, lakásán olyan felszerelések kerültek elő, amelyeket a múzeumnál is használtak.

Ellenőrizték a férfi kapcsolatrendszerét, így az elkövetésben segédkező két ember mellett tavaly decemberben az orgazdát is elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték.

Az elkövetőket, B. Sándort, valamint V. Zoltánt az illetékes bíróság december 16-án előzetes letartóztatásba helyezte. A gyanúsítottakkal szemben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztály Vagyonvédelmi Osztálya folytatja le.

Nem voltak biztosítva a képek

Fitz Péter, a Kiscelli Múzeum igazgatója a tájékoztatón az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az ellopott négy festmény nem volt biztosítva, mert nemzetközileg sem gyakorlat az ilyen nagy értékű műalkotások biztosítása, pótlásuk ugyanis lehetetlen.

Az eltulajdonított négy műtárgy közül Czóbel Béla két festménye és Márffy Ödön alkotása az 1960-as években került a múzeum tulajdonába, Szobotka Imre festményét pedig 1975-ben vásárolták meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek