Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Húsz napig hánykolódtak a kísértethajón

2005.09.12. 18:52
Embercsempészek hagytak magára egy szomáliai menekültekkel zsúfolt hajót. A fedélzeten utazó száz ember közül hatvan éhen halt vagy a tengerbe ugorva öngyilkos lett.

Hatvan szomáliai meghalt egy meghibásodott hajón, mert az embercsempészek, akik megígérték nekik, hogy Jemenbe viszik őket, a nyílt tengeren magukra hagyták a szerencsétlen embereket a mozgásképtelenné vált vízi járművön.

Egy dán hajó észlelte a húsz napja hányódó hajót, és kimentette róla az életben maradt 39 szomáliait. A túlélők hétfői beszámolói szerint százan indultak el a szomáliai Bosasso kikötőből. A hatvanan éhen haltak, vagy reményt vesztve, és a további szenvedésektől félve öngyilkosok lettek.

Szomáliaiak tömegei próbálnak elmenekülni a hazájukban dúló harcok elől. Többségük a Perzsa (Arab)-öböl gazdag országait vagy Európát próbálja elérni, gyakran jemeni "átszállással".

Több százan vesztették életüket eddig a menekülési kísérletben. Nem ritka a mostanihoz hasonló eset, hogy az embercsempészek a szállításért felszámított összeg átvétele után motorcsónakokon, kisebb hajókon elillannak, és sorsukra hagyják a menekülőket a nyílt tengeren. Sőt, a múlt héten az is előfordult, hogy az embercsempészek a nyílt vízen fegyverrel kényszerítették a szerencsétlen menekülőket: hagyják el a hajót, ugorjanak a tengerbe. 45 szomáliai, illetve etiópiai menekült a vízbe fulladt.