Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Kisiklott a Budapest-Miskolc InterCity

2002.12.19. 07:40
Kisiklott a Budapest-Miskolc vonalon közlekedő InterCity vonat, mikor Isaszegnél belerohant egy a vasúti kereszteződésben elakadt kamionba. A balesetben kilenc ember sérült meg. A MÁV Rt. csütörtök esti közleménye szerint hétfőre állhat helyre teljesen a forgalom a Budapest-Miskolc vonalon. Pénteken hajnalban egy vágányon helyreállt a vonatközlekedés Pécelnél.
Csütörtök reggel kisiklott a Budapest-Miskolc vonalon közlekedő InterCity vonat - értesült az Index.

A baleset fél nyolckor történt, mikor egy Pécel felől Isaszegre tartó kamion át akart menni az utat keresztező vasúti átjárón - mondta az Indexnek Szilágyi Katalin, a gödöllői rendőrkapitányság szóvivője. A tréler - mely egy kombájnt szállított - a zöld jelzésnél akart áthaladni a vasúti átjárón, azonban az út egyenetlenségein fennakadt, és az átjáróban rekedt. A HavariaPress úgy tudja, hogy az egyik sofőr megpróbált letolatni a pályáról, de a jeges úton kipörögtek a kerekek, és így nem sikerült megmozdítani a nagy felületen fennakadt trélert.

Tekintse meg galériánkat!
Közben a szemafor pirosra váltott, a Budapest-Miskolc vonalon közlekedő IC ekkor érkezett az átjáróhoz. A kombájnt szállító teherautó másik sofőrje a kocsiból kiugorva jelezte a veszélyt a közeledő vonatnak. A kilencvennel haladó szerelvényt a vezető körülbelül hetven kilométer per órás sebességre tudta fékezni az ütközésig. A vonat ezután a trélert maga alá gyűrve hosszan tolta a kamiont. A mozdony és az első két kocsi kisiklott, megsérült a sín, és kidőlt a felsővezeték egyik tartóoszlopa is. A teherautó és nagy értékű rakománya teljesen megsemmisült.

A két kamionsofőr az ütközésekor már nem volt a járműben, mindketten a töltés melletti árokba futottak.

A becslések szerint az anyagi kár elérheti a 200 millió forintot is. A műszaki mentés, melyben a fővárosi tűzoltók daruja is részt vesz, valószínűleg egész nap eltart majd.

Kilenc sérült

Az Országos Mentőszolgálat vezetője szerint kész csoda, hogy csak kilencen sérültek meg a balesetben, ugyanis az egyik vagon szétszakadt, és "nagyon csúnyán néz ki a helyszín". Győrfi Pál elmondta, hogy a mentőszolgálat nyolc autót és a mentőhelikoptert vezényelte a helyszínre. A kilenc sérült közül hatot, egy gyermeket és öt felnőttet kellett kórházba szállítani.

Forgalomkorlátozások hétfőig

A végleges helyreállításig - amely előreláthatóan csak hétfőre várható - maradnak a forgalomkorlátozások a Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon. Egy pályán újra megindult a vasúti forgalom a Budapest- Hatvan- Miskolc vasútvonalon- értesült a HavariaPress. A balesetben megsérült vasúti kocsikat és egyéb roncsokat péntekre virradó éjszaka eltávolították a sínekről. Helyreállították a felsővezeték rendszert és a vasúti átjárót. A vonatközlekedés így pénteken hajnali fél öttől megindulhatott az egyik vágányon. Az utasoknak ma már nem kell pótlóbuszokra átszállni és az InterCity vonatok sem kényszerülnek kerülő útvonalra. Kisebb késések és torlódások napközben azonban még előfordulhatnak. A másik pályatest mintegy háromszáz méter hosszan sérült meg, így azon várhatóan csak hétfőtől indulhat meg a közlekedés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!