Árpád
-2 °C
3 °C

Tüntetés egy csók miatt

2002.10.07. 14:21
Irán vallási vezetője Ayatollah Ali Khamenei felszólította a rendőrséget, hogy kíméletlenül csapjon le az erkölcstelen emberekre, miután tüntetők vonultak az utcára két színész nyilvános puszija miatt.
A tiltakozások kiváltó oka, hogy Gohar Kheirandish színművész homlokon csókolta Ali Zamani filmrendezőt, és kezet is rázott vele, amikor átvett tőle egy díjat a közép-iráni Yazd városában rendezett filmgálán - jelentette a CNN. Iránban az 1979-es forradalom után életbe léptetett szigorú iszlám törvények szerint tiltott bárminemű fizikai kontaktus két olyan személy között, akik nem állnak rokoni kapcsolatban egymással.

"Az emberek olyan társadalomban akarnak élni, ahol gyermekeik nincsenek kitéve erkölcstelen veszélyeknek, amint elhagyják a házat." - írta Khamenei a rendőrségnek szánt felszólításában. "A rendőrségnek keményen fel kell lépnie a szociális és morális bizonytalanság hívei és ügynökei ellen."

Vallási vezetők, köztük Mohsen Talebpour - Khamenei egyik képviselője - , tüntetéseket szerveztek hétfőn Yazd városában, és a konzervatív média is alaposan elmarasztalta a vétkes párt, azzal vádolva őket, hogy tettükkel "ártottak az iszlámnak."

Miheztartás végett

Az 50 éves Kheirandishnak csütörtökön kellett megjelennie a bíróság előtt, és csak 3750 dollár óvadék fejében maradhatott szabadlábon. A húsz éves sztárrendező Zamani 2500 dollár fejében védekezhet szabadon. Ügyvédek szerint börtönbüntetés, vagy akár 74 ostorcsapás is várhat a vétkes párra.

A bűnösök nyilvánosan bocsánatot kértek a történtek miatt. Mint Kheirandish elmondta, ő csak egy "atyai csókot" akart adni elhunyt férje egykori diákjának. Kollégák is védelmükbe vették a párt. Hossein Farahbaksh filmrendező elmondta: "Sajnálom ami történt, de véleményem szerint nem beszélhetünk szándékosságról az esettel kapcsolatban."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?