Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Macskakínzás miatt szerelnek le hat ausztrál katonát

2004.07.01. 11:26
Leszerelik azt a hat townsville-i katonát, akik még a tavaszal alaposan felöntöttek a garatra, és részegen kegyetlenkedni kezdtek macskakölykökkel. A nagy felháborodást kiváltó esetben most született elsőfokú ítélet, a fegyveres erők közleménye szerint a katonák szégyent hoztak a hadseregre.
Bűnösnek talált a hadbíróság hat ausztráliai katonát, akiket azzal vádoltak, hogy halálra kínoztak egy alomnyi kiscicát - jelentette a Reuters. A hadsereg közleményben tudatta a felháborodott közvéleménnyel, hogy az elítélteket leszerelik alakulatuktól.

A hivatalos jelentés kitért arra is, hogy a Townsville-ben szolgáló hat katona viselkedése nem felelt meg a sereg értékeinek, és erkölcsi szintjük jóval az elvárható alá süllyedt. "Szégyent hoztak a hadseregre és hiteltelenné tették az ausztrál fegyveres erőket" - áll a közleményben.

A bíróság megállapította, hogy az év elején a katonák megkínoztak egy alom háromhetes macskakölyköt. A gazdátlan cicákat húsvét szombatján találták a jócskán ittas katonák, a barakkok mögött történtekről a helyi lapok számoltak be. A részletekről annyit tudni, hogy az egyik macskakölyköt megkötözték és egy motorkerékpárral húzták maguk után, míg három másik cicát élve meggyújtottak.

A botrányt követően többen követelték, hogy azonnal rúgják ki a kegyetlenkedő katonákat a seregből, a sereg álláspontja azonban az volt, hogy minden esetet alaposan ki kell vizsgálni, mielőtt leszerelnék az érintetteket.

Az elsőfokú döntés ellen a vádlottak fellebbezhetnek, így nem jogerős a június végén hozott hadbírósági határozat.