Gusztáv
3 °C
7 °C

Macskakínzás miatt szerelnek le hat ausztrál katonát

2004.07.01. 11:26
Leszerelik azt a hat townsville-i katonát, akik még a tavaszal alaposan felöntöttek a garatra, és részegen kegyetlenkedni kezdtek macskakölykökkel. A nagy felháborodást kiváltó esetben most született elsőfokú ítélet, a fegyveres erők közleménye szerint a katonák szégyent hoztak a hadseregre.
Bűnösnek talált a hadbíróság hat ausztráliai katonát, akiket azzal vádoltak, hogy halálra kínoztak egy alomnyi kiscicát - jelentette a Reuters. A hadsereg közleményben tudatta a felháborodott közvéleménnyel, hogy az elítélteket leszerelik alakulatuktól.

A hivatalos jelentés kitért arra is, hogy a Townsville-ben szolgáló hat katona viselkedése nem felelt meg a sereg értékeinek, és erkölcsi szintjük jóval az elvárható alá süllyedt. "Szégyent hoztak a hadseregre és hiteltelenné tették az ausztrál fegyveres erőket" - áll a közleményben.

A bíróság megállapította, hogy az év elején a katonák megkínoztak egy alom háromhetes macskakölyköt. A gazdátlan cicákat húsvét szombatján találták a jócskán ittas katonák, a barakkok mögött történtekről a helyi lapok számoltak be. A részletekről annyit tudni, hogy az egyik macskakölyköt megkötözték és egy motorkerékpárral húzták maguk után, míg három másik cicát élve meggyújtottak.

A botrányt követően többen követelték, hogy azonnal rúgják ki a kegyetlenkedő katonákat a seregből, a sereg álláspontja azonban az volt, hogy minden esetet alaposan ki kell vizsgálni, mielőtt leszerelnék az érintetteket.

Az elsőfokú döntés ellen a vádlottak fellebbezhetnek, így nem jogerős a június végén hozott hadbírósági határozat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!