Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fegyelmit kezdeményeznek a jegyző ellen S. Kitti ügyében

2002.10.13. 11:58
A lakócsai körjegyző a vizsgálat szerint tudott a családját sanyargató férfi tetteiről, mégsem lépett. Ráadásul azt sem vizsgálta meg, miért hiányzik rendszeresen az iskolából a később nevelőapját fejbe lövő lány.
Fegyelmi felelősségre vonást kezdeményezett a lakócsai körjegyző ellen a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal, mivel vezetőjének álláspontja szerint, nem tette meg a szükséges intézkedéseket a körjegyzőséghez tartozó Tótújfaluban lakó kiskorú lány családi veszélyeztetettségének megszüntetése érdekében - jelentette az MTI.

A közigazgatási hivatal közleménye szerint az ügyben azt követően rendelt el vizsgálatot egyrészt saját hatáskörben, másrészt az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium utasításának eleget téve a Somogy Megyei Gyámhivatal, miután a 14 éves lány augusztus végén, a rendőrségi kihallgatásakor tett vallomása szerint pisztollyal lelőtte ágyban fekvő, 48 éves nevelőapját. A bűncselekmény elkövetésének gyanúsítottja, S. Kitti tettét azzal magyarázta, hogy a férfi tíz éven át rendszeresen bántalmazta őt és édesanyját.

A közlemény szerint a Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal a fegyelmi eljárást azért tartja indokoltnak, mert a vizsgálat során megállapították, hogy az első fokon gyámhatóságként intézkedni köteles lakócsai körjegyző - bár tudomása volt a kislány veszélyeztetettségéről - mégsem indított eljárást a bejelentések tisztázása érdekében.

A hivatal álláspontja szerint a körjegyző abban is mulasztott, hogy nem ellenőrizte, miért hiányzik a kislány rendszeresen az iskolából. A fegyelmi vizsgálat elindításáról a lakócsai székhelyű körjegyzőséghez tartozó négy település együttes képviselőtestületi ülésén kell dönteni. Mint ahogy arról is, hogy ha lefolytatják az eljárást, annak lezárást követően elmarasztalják-e a körjegyzőt.

A lakócsai körjegyző az ügy befejezéséig nem kíván nyilatkozni.