Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Kivégezhetik a fülöp-szigeteki cselédlányt Kuvaitban

2008.04.01. 14:40
Halálra ítélték azt a fiatal fülöp-szigeteki cselédlányt Kuvaitban, aki elvágta munkaadója 7 éves gyermekének torkát, de végezni próbált másik két aprósággal is. Az ítélet akkor végrehajtható az emír is aláírja az ítéletet.

Megerősítette a kuvaiti Legfelsőbb Bíróság annak a fülöp-szigeteki nőnek a halálos ítéletét, aki cselédlányként dolgozott egy kuvaiti családnál, majd tavaly januárban elvágta munkaadója 7 éves fiának torkát. A bíróság szerint meg akarta ölni a kisfiú bátyját és nővérét is, de csak megsebesítette őket, mielőtt kiugrott a második emeleti lakás ablakából.

A fülöp-szigeteki kormány szóvivője közölte, hogy küzdeni fognak a nő életének megmentéséért.

A nőt, aki fél éve dolgozott Kuvaitban a gyilkosság előtt, May Membrini-ként említi a bírósági ítélet, de nem biztos, hogy ez az igazi neve is. A rendőrség szerint összeveszett a családfővel, és bosszúból fordult a gyerekek ellen.

A halálos ítéletet, amely Kuvaitban akasztást jelent, akkor hajtják végre, ha azt az emír aláírja. Tavaly decemberben az Öböl-menti olajmonarchia vezetője egy másik fülöp-szigeteki nő halálos ítéletét életfogytiglanra változtatta. Őt munkaadója megöléséért ítélték el.

Több mint 70 ezer fülöp-szigeteki, köztük 60 ezer nő dolgozik, többségükben cselédként Kuvaitban. Munkajogi és emberi jogi csoportok szerint kevesebb mint 200 dollárt kapnak havonta, és sokszor embertelenül bánnak velük.