Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tizenöt év fegyház a mikulásnapi lövöldözőnek

2004.05.12. 12:01
Tizenöt év fegyházbüntetést kapott az a férfi, aki, a nem jogerős ítélet szerint, előre kitervelte, hogy kivégzi az őt elbocsátani készülő főnökét. A tettes, akit tavaly ötvenmillió forintért szabadlábra helyeztek volna, tizenhat lövést adott le áldozatára.
Tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki a vád szerint két és fél éve csaknem agyonlőtte főnökét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem területén. A férfit a Pest Megyei Bíróság előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés kísérletében, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésben találta bűnösnek. Emiatt mellékbüntetésként tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is.

Az első fokú ítélet szerint a vádlott, aki az egyetem egyik karbantartójaként dolgozott, a piliscsabai tanintézet kertjében több lövéssel próbálta meg meggyilkolni felettesét.

A vádlottat próbaidőre vették fel 2001 nyarán az egyetem elektromos és oktatástechnikai csoportjához. A vezetőség és a későbbi áldozat azonban elégedetlen volt a technikus munkájával, ezért elbocsátását tervezték. Amint a férfi erről tudomást szerzett, elhatározta, hogy lelövi főnökét, s ehhez beszerzett egy 7,65-ös Skorpió géppisztolyt is.

A Mikulás-ünnepség alatt az egyetem kertjében 16 lövést adott le felettesére, amelyből három lövedék súlyosan megsebesítette az áldozatot. Az eset után elfogott, és azóta előzetes letartóztatásban lévő férfit egyébként a bíróság tavaly nyáron - ötvenmillió forint ellenében - szabadlábra helyezte volna, ám az összeget senki nem fizette be. Az első fokon meghozott ítélet a fellebbezések miatt még nem jogerős.