Klaudia
-3 °C
3 °C

Megölte rabtársát, hogy kivégezzék

2004.05.27. 14:26
Az életfogytig tartó büntetését töltő John Blackwelder négy éve azért végzett rabtársával, mert meg akart halni és a börtönben nem volt alkalma öngyilkosságot elkövetni. Az esküdtszék bűnösnek találta, és most ki is végezték az életunt rabot.
Méreginjekcióval kivégeztek egy elítéltet Florida Állam Börtönében: a gyermekmolesztálásért korábban életfogytiglanra ítélt rab egyik "bentlakó" társát gyilkolta meg még 2000-ben - írja a Reuters. A 49 éves John Blackwelder, akit előző bűncselekménye miatt még feltételesen sem bocsátottak volna szabadlábra, tulajdonképp öngyilkosságot követett el, Raymond Wigley megfojtásával kiprovokálva a halálbüntetést.

Nincs kiút

Blackweldert 1998-ban ítélték tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre. A vád szerint megerőszakolt egy tízéves fiút, a férfi azonban végig kitartott amellett, hogy nem ő követte el a bűncselekményt. Mint azt a bíróság előtt is elmondta, most azért végzett rabtársával, mert meg akart halni és a börtönben nem volt alkalma öngyilkosságot elkövetni, így viszont rákényszeríthette az államot élete elvételére. Blackwelder ennek megfelelően bűnösnek vallotta magát egy rendbeli emberölésben, és azt is megemlítette az esküdtszék előtt, hogy ha netalán mégis visszaküldik a börtönbe, további gyilkosságokat követ el, annyit amennyit szükségesnek lát célja eléréséhez.

"Egész életemet börtönben kellene töltenem, ahonnan semmiféle kiút nincs. Tulajdonképp nem is létezem, amit képtelen vagyok elviselni" - magyarázta tettének mozgatórugóját. A nyomozók nem találtak semmi ennek ellentmondó bizonyítékot, így az esküdtszék végül bűnösnek találta, a bíróság pedig halálra ítélte a férfit. Jeb Bush, Florida kormányzója megadta az engedélyt a kivégzésére, a férfi haláláról szerdán, este hat után számolt be Jacob DiPietre, a kormányzó szóvivője.

Veszélyes üzenet

A halálbüntetést ellenzők attól tartanak, hogy Blackwell kivégzése veszélyes üzenetet közvetít az életfogytig tartó büntetésüket töltőkhöz. Abe Bonowitz, az egyik floridai szervezet elnöke szerint a kivégzés példát mutathat többeknek: "ha nem bírod elviselni a börtönéletet, akkor ölj meg egy börtönőrt, vagy valamelyik társadat, így az állam asszisztálni fog öngyilkosságodhoz".

Az Egyesült Államokban 911 embert végeztek ki, mióta a legfelsőbb bíróság érvényben hagyta a halálbüntetést 1976-ban - említi meg a Reuters az üggyel kapcsolatban a Death Penalty Information Center adataira hivatkozva. Floridában azóta Blackwelder az ötvenkilencedik kivégzett elítélt.