Szilárda
-4 °C
2 °C

Az utolsó pillanatban halasztották el a kivégzést

2002.08.14. 13:10
Egy perccel a kivégzés tervezett időpontja előtt Missouri állam kormányzója leállított egy kivégzést, mert jelentkezett egy tanú, aki alibit igazolt az elítéltnek. A férfi a vád szerint bérgyilkos: megölt egy nőt a férj megbízásából. A vádlott végig ártatlannak vallotta magát, de nem biztos, hogy a tanú megmenti a méreginjekciótól.
Az egyesült államokbeli Missouri állam kormányzója kedden az utolsó pillanatban leállított egy kivégzést, miután jelentkezett egy tanú, aki alibit igazolt az emberöléssel vádolt halálraítéltnek.

Letették az "élesített" injekciót

Bob Holden kormányzó döntéséről pontosan éjfél előtt, egy perccel a méreginjekcióval végrehajtandó kivégzés kitűzött időpontja előtt tájékoztatta a Potosi börtönt.

A halasztás lehetővé teszi a helyi és szövetségi bíróságok számára, hogy tanulmányozzák és számításba vegyék az új tényeket, a kivégzést azonban bármikor elrendelhetik. Az elítélt, Daniel Basile kegyelmi kérvényét korábban mindkét fellebbezési fórumon elutasították.

A vád szerint bérgyilkos

A bíróságok bizonyítottnak látták: egy Richard DeCaro nevű illető 1992-ben felbérelte a férfit, hogy végezzen feleségével, akinek 100 ezer dolláros életbiztosítása volt. Amikor egy alkalommal Richard DeCaro négy gyermekükkel távozott a családi házból, Daniel Basile kétszer tarkón lőtte az asszonyt, Elizabeth DeCarót.

Később eldicsekedett a gyilkossággal, és egy barátjának eladásra kínált egy tárgyat, amelyet a házból emelt el. A felbujtó férj életfogytiglani börtönbüntetését tölti, feltételesen sem nyerheti vissza szabadságát. Basile mindvégig ártatlanságát hangoztatta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!