Bernadett
-2 °C
4 °C

Első fokon öt évet kapott Krasznai

2005.01.28. 18:02
A Székesfehérvári Városi Bíróság pénteken ötéves börtönbüntetésre ítélte, s hét évre eltiltotta a közügyektől a 2000-ben Strasbourgba távozott, a zámolyi romák szószólójaként ismertté vált Krasznai Józsefet. A bíróság megrontásban, 18. életévét be nem töltött személy személyi szabadságának megsértésében, és hat rendbeli választás rendjének megsértésében találta bizonyítottnak Krasznai József bűnösségét. Az ítélet nem jogerős.

A Székesfehérvári Városi Bíróság elrendelte a korábban más bűncselekmény miatt Krasznaira kiszabott, egyéves felfüggesztett szabadságvesztésének letöltését is. Az 50 éves, székesfehérvári férfi enyhítésért fellebbezett, az ügyészség három napot kért döntésének meghozatalára. A bíróság fenntartotta Krasznai József előzetes letartóztatását - nyilatkozta a Fejér Megyei Bíróság szóvivője.

Önként adta fel magát

Gieszné Boda Orsolya tájékoztatása szerint a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a férfi 2002-ben, a bűncselekmény idején 12 éves oldalági rokona sérelmére elkövette a megrontás bűntettét, és két alkalommal megsértette a gyereklány személyi szabadságát.

A bíróság hat esetben bizonyítottnak látta azt is, hogy Krasznai József a 2002. évi kisebbségi önkormányzati választás során kisebbségi önkormányzati képviselővé való megválasztása érdekében 500-1000 forintért szavazatokat vásárolt - tette hozzá a szóvivő.

Krasznai József ügyében 2003-ban készült el a vádirat. A férfi 2003 végéig szabadlábon védekezett, majd tavaly nem jelent meg a tárgyalásokon. Rokonai szerint ismeretlen helyen tartózkodott. A bíróság akkor nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Tavaly szeptemberben azonban önként jelentkezett a bíróságon, amely azonnal előzetes letartóztatásba helyezte.