Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Viharok Németországban, halálos kánikula az USA-ban

2006.07.23. 16:24
Németországban forgószél, hőség és közlekedési dugók nehezítették az életet, az USA-ban 29 áldozatot követelt a kánikula.

Szélsőségek jellemezték a hét végén Németország időjárását: miközben Karlsruhe környékén forgószél pusztított, a most nyaralni indulók tikkasztó hőségben voltak kénytelenek elviselni a közlekedési dugókat. Az ítéletidő nem csak Karlsruhe környékére, Németország délnyugati részére, hanem Bajorországra is jellemző volt, az elemek tombolása vasárnap reggelre csitult el. A forgószélben egy tetőjavító Hambrückenben nyolc métert zuhant és lábát törte. A forgószél ötven házat is megrongált a településen. Koblenzet és Kaiserslauternt viharos erejű széllel párosuló heves eső sújtotta. A víz megemelte a csatornafedelek tetejét, vasúti aluljárókat árasztott el, a szél fákat csavart ki.

A meteorológusok az Eilbertus névre hallgató anticiklon miatt az elkövetkező hétre is kemenceforróságot ígérnek Németországban, egyes előrejelzések szerint az igen meleg idő augusztus közepéig is eltarthat. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben Európában kiterjedt területeket sújt tartósan a hőség, csökkenteni kell az erőművek teljesítményét: az amúgy is felmelegedett folyók csökkenő vízszintje miatt akadályokba ütközik a hűtésre szánt víz kiemelése.

Halálos áldozatai is vannak a kánikulának az USA-ban

Az Egyesült Államokban legalább huszonkilenc halottat követelt a hét végén a hőhullám, az elektromos hálózatok túlterheltsége miatt pedig New Yorkban tízezrek lakásában nincsen áram. Több amerikai nagyvárosban 40 Celsius fok fölötti nappali hőmérsékletet mértek árnyékban az utóbbi napokban. A közép-amerikai Missouri államban a települések villany nélkül maradt lakónegyedeiben, ahol az emberek nem tudják használni a klímaberendezéseket, a nemzeti gárda egységei külön ellenőrzik a forró lakásokat. Sokan a rendőrség és a tűzoltóság által létesített hűsülő központokban töltik az éjszakákat. St. Louisban - ahol több mint 500 ezren maradtak áram nélkül - heves esőzések, fákat döntő és vezetékeket szaggató szelek súlyosbították a veszélyes hőhullámot. Oklahomában heten, főleg idős emberek haltak meg. A 42 fokos hőségben az egyik államközi autóút burkolata annyira deformálódott, hogy időlegesen le kellett zárni a forgalom elől.

A hőmérő higanyszála az észak-nyugati Washington államban és a dél-nyugati Kaliforniában is negyven fok fölé kúszott, utóbbiban rekordszintű áramfogyasztást mértek.

New Yorkban a 38 fokos hőségben becslések szerint 260 ezren nem tudják bekapcsolni a lakásokban a hűtőberendezéseket villanyáram hiányában. A hatodik napja tartó áramszünet elsősorban Queens lakónegyedeit érinti. Michael Bloomberg főpolgármester magyarázatot követelt a Con Edison áramszolgáltató vállalattól a hosszú ideig tartó áramkimaradásra. Az elviselhetetlen hőség miatt bekövetkezett haláleseteket jelentettek Illinois, Kansas, Pennsylvania, Arkansas, Indiana, South Dakota és Tennessee államokból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!