Alfréd
-2 °C
2 °C

Kleptomániás a volt szerb kultuszminiszter

2001.09.18. 13:01
Jelentős összegű lopás gyanújával őrizetbe vette a belgrádi rendőrség a szerb volt kultuszminisztert. Zaljko Simic egyik régiségkereskedő cimboráját lopta meg rendszeresen. Az antikvitásos végül úgy buktatta le a tolvajt, hogy lépre csalta. Bekamerázta a lakását, s nagy összegű pénzt hagyott az asztalon. Simics gyorsan bekapta a horgot. A kereskedő az összes barátjára gyanakodott, csak a politikusra nem.
Mirko Marjanovic volt szerb miniszterelnök kormányának kulturális minisztere alaposan kifosztott egy ismert belgrádi régiségkereskedőt. Az antikvitásos arra lett figyelmes, hogy értékes tárgyak tűnnek el a lakásából. Miután betörésről szó sem lehetett, a rendőrség az üzletember kérésére rejtett kamerákat helyezett el a lakásban, s hogy lépre csalja a tettest, pénzt és értékes tárgyakat hagyott a nappaliban.

A titkos akció fényt derített arra, hogy a tolvaj nem más, mint az antikvitásos régi ismerőse, Zeljko Simic. Mihelyt a kereskedő kitette a lábát a szobából, amelyben vendége tartózkodott, a volt miniszter dézsmálni kezdte az asztalon hagyott bankókat: egyszer száz, majd még kétszer-kétszáz német márkát süllyesztett saját zsebébe. A jó barát nagyon meglepődött a volt tárcavezető tettén, minden más barátjára gyanakodott, csak a politikusra nem.

A rendőrség házkutatást végzett a volt miniszter lakásán s talált nála egy eltulajdonított Rolex típusú aranyórát, két aranyszemüveget és egyéb lopott holmit. A feljelentő szerint hiányzik még két XIX. századi antik tárgy, egy arany dohányszelence és egy ezüst gyertyatartó. A teljes kárt 2,1 millió dinárra becsülik, ami körülbelül 8,5 millió forint. A volt minisztert szeptember 15-én őrizetbe vették.