Ábrahám
17 °C
29 °C

Füstszag miatt kényszerleszállás Ferihegyen

2006.09.07. 00:37
Alig három óra alatt három repülőgép hajtott végre kényszerleszállást Ferihegyen, műszaki problémák és furcsa szagok miatt.

Három repülőgép, köztük a Malév két menetrendszerinti járata hajtott végre kényszerleszállást a Ferihegyi repülőtéren szerda este, alig néhány óra leforgása alatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta, hogy a Malév 566-os számú, Budapestről Zürichbe tartó, valamint a 603-as számú, Brüsszelből Budapestre tartó járata hajtott végre sikeres kényszerleszállást Ferihegyen.

Tele kerozinnal

A Malév zürichi járata - fedélzetén 75 utassal - 18 óra 30 perckor szállt fel Budapesten. A Fokker-70-es típusú repülőgép 3,5 tonna üzemanyaggal volt feltöltve. Mivel a repülőgép jobb futóműve a felszállás után nem csukódott vissza, az irányítótorony a készenléti állapotot 19.18-kor kényszerhelyzetté módosította és visszafordította a járatot, amely végül rendben leszállt. A Fokker-70-est megjavították, és 21 óra 20 perckor ismét útnak indították Ferihegyről.

A Brüsszelből Budapestre tartó Boeing-737-es típusú repülőgépről annyit tudni, hogy fékszárnyhiba miatt hajtott végre kényszerleszállást este tíz óra után. A fővárosi tűzoltóságot 22 óra 23 perckor riasztották, amely nagy erőkkel indult a repülőtérre, de még útközben visszarendelték az egységeket, mivel a járat rendben leszállt, épségben landolt.

Füstbe ment

Az OKF ügyeletesének tájékoztatása szerint a két Malév-járat között egy kisebb, két-három személyes repülőgép is sikeres kényszerleszállást hajtott végre Ferihegyen. Erről a repülőről annyit lehet tudni egyelőre, hogy a pilóták füstszagot éreztek, és ezért kértek engedélyt a leszállásra. A repülőtéri tűzoltóság átvizsgálta a gépet, de nem talált tűzre utaló nyomot.