Viola
-6 °C
-2 °C

Tejeltek a túszejtő kalózoknak

2008.03.19. 13:59
A Svitzer vállalat kedden kifizette a váltságdíjat a február elején eltérített Korsakov hajóért és annak legénységéért, akiket negyvenhat napig kalózok tartottak fogva Szomália partjainál. Szomáliai tisztségviselők bírálták a lépést, amivel szerintük a vállalat csak felbároítja a kalózokat, akik 2007-ben így is kéttucat hajót támadtak meg az ország közelében.

Kalózok kedden váltságdíj fejében elengedték a Szomália partjainak közelében negyvenhat napig fogva tartott brit kapitányt, és legénységének öt tagját, írja a Guardian. A dán tulajdonú Svitzer Korsakov hajó kapitánya és legénysége a hírek szerint egészséges és a hajót sem érte sérülés.

A Korsakov Szent Pétervárról tartott a Japán északnyugati csücske és Oroszország között található Szahalin-sziget olaj- és gázmezőihez. Út közben a hajót február 1-jén Szomália északi partjainak közelében kalózok támadták meg. Miután átvették a hajó irányítását, a kalózok kényszerítették a kapitányt, hogy délre vegye az irányt. Végül Eyl közelében horgonyoztak le. Szomáliai katonák már februárban megpróbálták kiszabadítani a túszokat, azonban kísérletük kudarcba fulladt.

Szomáliai tisztségviselők úgy tudják, hogy a hajó tulajdonosa 700 ezer dollár (kb. 126 millió forint) váltságdíjat fizetett ki. A tárgyalás körülményeiről a Svitzer vállalat szóvivője nem kívánt részleteket megosztani, indoklása szerint az információk nyilvánosságra hozásával csak bátorítanának más kalózokat és így veszélyeztetnék a térségben dolgozó kereskedőhajók legénységét. Az egyik északkelet-szomáliai régió halászati és tengerészeti minisztere, Ahmed Szaid Av-Nur ugyanakkor élesen bírálta a több százezer dollár kifizetését, mivel szerinte éppen a váltságdíj kifizetése bátoríthatja a kalózokat.

A kalózkodás nem ritka a térségben, mivel kulcsfontosságú hajózási útvonalak haladnak Szomália közelében, amelyeken az olajat, gázt vagy éppen turistákat szállító hajók az Indiai-óceánról a Vörös-tengerre jutnak. 2005-ben 47 esetben támadtak meg hajókat a térségben a kalózok, de még 2007-ben is legalább 25 esetben próbálkoztak Szomália partjainál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!