Sára, Márió
2 °C
6 °C

Erős földrengés Oroszországban

2006.04.21. 10:13
Az elmúlt száz év legerősebb földrengése rázta meg a Kamcsatka-félszigetet. Több tucat ember könnyebb sérüléseket szenvedett, áldozatai azonban nem voltak a földmozgásnak.

Nagy erejű, a Richter-skálán mérve 7,7-es fokozatú, más adatok szerint 7,9-8-as erősségű földrengés rázta meg péntek hajnalban az Oroszország távol-keleti részén fekvő Kamcsatka-félsziget Bering-tengeri partvidékét. Az orosz mentőalakulatok azt közölték, hogy senki sem vesztette életét a természeti csapásban.

A földmozgást először csütörtökön az amerikai geológiai tanulmányok központja (USGS) jelezte. Később japán szeizmológiai intézetek is észlelték, de egyben közölték, hogy szökőár nem fenyeget. A kamcsatkai földtani intézet mérése szerint a földmozgás epicentruma a félsziget középső partvidékén, az Oljutorszkij-fok térségében volt.

A földrengés Tilicsiki települést sújtotta a leginkább. A falu iskolája, két óvodaépület és 4 kazánház részben megrongálódott, károsodtak a távfűtő- és a villanyvezetékek és több lakóház, valamint elnémultak a telefonok. Használhatatlanná vált a közeli repülőtér felszállópályája is. Halálos áldozatok nincsenek, négy személy megsérült.

A hatóságok helikopterekről próbálják felmérni a károkat, írja a BBC. Habarovszkból 300 segélymunkást indítottak útnak sátrakkal, hősugárzókkal és egyéb szükséges eszközökkel felszerelve, hogy helyreállítsák a távközlési vezetéket.

Nincs még vége

Öt órával a fő rengést követően 6,2-es erősségű utórengést érzékeltek. Szakértők szerint három hónapig további, akár 6-os fokozatú rengések is lehetnek. Ebben a térségben ugyanakkor nincs veszélye a szökőárnak, mert a rengések a szárazföldön történtek. A ritkán lakott térségben mindössze tizenkétezer ember él, magában a part menti Tilicsikiben több mint kétezren.

Amerikai geológusok beszámolója szerint a térséget 1900 óta nem sújtotta ilyen erősségű földrengés. Adataik szerint a rengés epicentruma 45 kilométerrel a földfelszín alatt volt.

Tizenegy évvel ezelőtt, 1995 májusában a Richter-skála szerinti 7,5 erősségű földrengés a szahalini Nyeftyegorszkot pusztította el, hivatalos adatok szerint közel kétezer ember vesztette életét a természeti katasztrófában.