Mátyás
-6 °C
1 °C

Kína máshol építi fel a földrengésben elpusztult várost

2008.05.21. 16:37
A kínai kormány bejelentette szerdán, hogy újjáépítik a földrengés által lerombolt Pejcsuan (Beichuan) várost. A halálos áldozatok száma 41 ezer fölé emelkedett, a sebesültek száma 274 683, s 5 millióan maradtak hajlék nélkül. A károkat közel 10 milliárd dollárra becsülik.

A kínai kormány bejelentette, hogy újjáépítik a földrengés által lerombolt Pejcsuan (Beichuan) megye központját, Csüsan (Qushan) várost. A Pejcsuannak is nevezett települést egy teljesen új helyen építik fel, de hogy hol, azt később döntik el.

A hely kiválasztásában a legfőbb szempont a biztonság - mondta a város pártfőnöke. Hozzátette: lehetetlen a régi helyén újjáépíteni, ezért telepítik át, de azért egy emlékművet emelnek az áldozatoknak.

Csüsan a földrengés által leginkább sújtott városok közé tartozik. 13 ezer lakosa közül 8600 meghalt, s összeomlott benne a régi épületek 80 és az újak 60 százaléka, s nincs egyetlen olyan ház sem, amely ne rongálódott volna meg.

Fertőző betegségektől tartanak

A legújabb hivatalos adatok szerint 41 353 halottja és 32 666 eltűntje van a május 12-i kínai földrengésnek. A sebesültek száma 274 683, s 5 millióan maradtak hajlék nélkül - közölte szerdán a pekingi kormány.

Az előző, keddi mérleghez képest több mint ezerrel nőtt a megerősített halálos áldozatok száma. Szerdán viszont élve találtak rá egy nőre a délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban, kilenc nappal a földrengés után. A túlélőt egy vízi erőmű közelében található alagútból mentették ki Hungpaj (Hongbai) településen.

A mentést teljes erővel folytatják, bár a heves esőzések és földcsuszamlások nagyon megnehezítik a munkálatokat, s növekszik a gátszakadások veszélye is. A nedves, párás időjárás pedig megkönnyítheti a járványok terjedését.

A hatóságok tartanak a gázgangréna, az izomszövet fertőző betegségének elterjedésétől. Felszólították az orvosokat, hogy szűrjék ki és azonnal különítsék el a kezelés nélkül életveszélyes betegséget okozó, a nyílt sebeket megtámadó gáztermelő baktériummal fertőzött sérülteket. Vasárnap óta már 58 gázgangréna-esetet fedeztek fel, és 30 esetben amputációt kellett végrehajtani.

Kína tartalékot képez az újjáépítéshez

További veszélyekre figyelmeztet a Greenpeace környezetvédő szervezet, amely azt követeli a kormánytól, hogy szigorúan zárjon be minden vegyi üzemet a rengés sújtotta területen. A szervezet rábukkant ugyanis egy gyárra, amely a kormány tilalma ellenére titokban folytatta a munkát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a földrengés utáni elsődleges egészségügyi kockázatot nem a temetetlen holttestek, hanem a fedél nélkül maradt, mintegy 5 milliós tömeg jelenti. Peking sürgősen sátrakat kért a nemzetközi közösségtől, amire válaszul szerdán az ENSZ menekültügyi hivatala 11 ezer, az Európai Unió 7500 nagy sátor küldését jelentette be.

A kabinet utasította a kormányzati szerveket, hogy 5 százalékkal csökkentsék az idén betervezett kiadásaikat, így képezve alapot az újjáépítésre. Erre 70 milliárd jüant szánnak (10 milliárd dollár), és ezen kívül 25 milliárdot a közvetlen segélyezésre. A magánadományokból szerda reggelig további 16 milliárd jüan jött össze.

A kormány külön közleményben adta hírül, hogy a korrupció ellenes hivatal könyörtelenül leszámol azokkal a tisztségviselőkkel, akik elsikkasztják a segélyeket.

Az állami vállalatokat irányító testület elnöke arról számolt be, hogy előzetes becslések szerint mintegy 30 milliárd jüan (4,29 milliárd dollár) anyagi kár keletkezett a természeti csapás nyomán az állami tulajdonban lévő vállalatoknál, és 37 milliárd a magáncégeknél.