Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Leszúrta elrablóit a magyar utazó

2006.02.22. 14:47
Magyar állampolgárságú ukrán férfi szabadíthatta ki magát dagesztáni emberrablók fogságából Oroszországban. Az ellentmondásos beszámolók alapján csak az biztos, hogy egy magyar állampolgár egy oroszt megölt, egy másikat megsebesített, miközben maga is megsérült. Két oroszt és a magyar állampolgárt is őrizetbe vették.

Egy támadóját megölte, egy másikat megsebesített egy magyar állampolgár Oroszország kaukázusi részén, a Sztavropol körzetben, jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. Az orosz hatóságoknak tett vallomása szerint a magyar állampolgárra - akiről nem tudni, mi célból utazott a polgárháború dúlta Csecsenfölddel és a szeparatisták által folyamatosan támadott Dagesztánnal határos körzetbe - három dagesztáni férfi támadt rá, akik megpróbálták elrabolni és a Kaukázusba hurcolni.


Az eset helyszíne

A hírügynökség jelentése szerint a férfit február 18-án rabolták el, ám ő felvette a harcot elrablóival. Kettejüket leszúrta, egyikük a kórházba szállítás után életét is vesztette. A Ria Novosztyi jelentése szerint a két életben maradt támadót őrizetbe vették, a dulakodásban szintén megsérült magyart kórházban ápolják. A Regon hírügynökség belügyi forrásokra hivatkozó jelentése szerint a magyar állampolgárságú férfi ukrán származású, elrablói Krasznodarban, a Fekete-tenger melleti oroszországi régió fővárosában tuszkolták egy Volgába. Emberrablóitól már a Sztavropoli körzetben, Andropov járásban tudott megszökni.

Őrizetben a magyar állampolgár is

"Az orosz hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint február 19-én a sztavropoli körzeti ügyészség őrizetbe vett egy magyar állampolgárt, akit súlyos bűncselekménnyel vádolnak. Az ügy egyik érintettje életét vesztette. A követtség felvette a kapcsolatot az orosz hatóságokkal és a magyar állampolgárral is, akinek védőt is biztosítanak" - mondta el az Indexnek Böröcz László, Magyarország moszkvai nagykövetségének az ügyben illetékes vezető konzulja. Mint mondta, a hírek nagyon ellentmondásosak, így csak a hivatalos tájékoztatás részleteit ismertette.

Valójában ukrán?

Az Index megkereste Czimre Lászlót, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖSZ) a térségben tartózkodó munkatársát. Czimre úgy tudja, hogy valójában egy magyar állampolgárságú ukrán férfi volt az emberrablók áldozata. Tudomása szerint a férfit február 20-án rabolták el. A Regon hírügynökséghez hasonlóan ő is úgy tudja, hogy a férfit valójában Krasznodárban ejtették túszul.

Bosszúvágy vagy haszonszerzés

Bár a térségben egyedüli magyar segélyszervezetként dolgozó MÖSZ vezetője, Lehel László az Indexnek nyilatkozva úgy vélte, a támadás célpontja talán a segélyszervezet lehetett, oka pedig a Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozás, ezt Czimre cáfolta. Lehel azért gondolhatott erre, mert a közelmúltban egy dán segélyszervezetet ki is utasítottak Csecsenföldről a karikatúra-botrány miatt. Czimre inkább azt tartja valószínűnek, hogy a támadók pénzszerzés céljából rabolták el a magyar állampolgárt, akit útlevele alapján szemeltek ki. Szerinte bármelyik más nyugati ország polgára ugyanígy járhatott volna.

Czimre azt nem tudta megmondani, miért utazhatott az elrabolt magyar a polgárháborús Csecsenfölddel és az állandó terrortámadásoktól sújtott Dagesztánnal is szomszédos kaukázusi régióba.

Volt már rá példa

A Kaukázusban nem ez az első, magyarokat ért támadás. 1997. október 23-án csecsen túszejtők rabolták el Dunajszky Gábort és Oláh Istvánt, az akkor még Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálatnak nevezett MÖSZ két munkatársát a szervezet grozniji irodájában. Kilenc hónapon át túszként tartották fogva őket, végül 1998. július 25-én a csecsen nemzetbiztonsági szolgálat és a terroristaellenes központ egységei szabadították ki őket.