Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Kénsav szivárog a felborult kamionból

2008.07.30. 09:57
Kénsavszivárgás miatt teljes szélességében lezárták a 4-es számú főutat Albertirsa közelében, ahol korábban egy személyautó és egy tartálykocsi ütközött össze frontálisan. A balesetben egy román család öt tagja sérült meg, köztük ketten meghaltak, egy gyermeket mentőhelikopterrel vittek kórházba. A baleset helyszínét lezárták, csak vegyvédelmi ruhába öltözött tűzoltók mehetnek a környékre.

A baleset szerdán reggel nyolc óra körül történt a 4-es számú főút 53-as kilométerénél. Egy tartálykocsi és egy személyautó ütközött össze frontálisan. A teherautó az oldalára borult, tartályából pedig szivárog a kénsav.

Óránként körülbelül 1-2 liter sav szivárog ki a tartályból, ezt egy kisebb tartályba gyűjtik össze, a környezet így nem károsodott eddig.

A sérülteket mentőhelikopter és mentőautó szállította kórházba

Robbanásveszély egyelőre nincs, a környéket azonban a vegyvédelmi ruhába öltözött tűzoltókon kívül senki nem közelítheti meg. A főúton teljes útzár van, amely minden bizonnyal még órákig eltarthat. A helyszínre előbb egy másik tartálykocsit várnak, hogy a veszélyes anyagot átszivattyúzhassák, ezután egy daruval állítják kerekeire a tankert.

Időközben kiderült, hogy a tűzoltók helyszínre szállított savszivattyúja nem alkalmas a veszélyes anyag átfejtésére, mivel az túl tömény. Már úton van a százhalombattai erőmű tűzoltóegysége, nekik van ugyanis olyan szivattyújuk, mely ezt a 97 százalékos savat is képes átfejteni.

A balesetet szenvedettek román állampolgárok voltak. Három autóval, konvojban autóztak. Az első autó karambolozott, a másik kettőben nem sérült meg senki. A hozzátartozókat a rendőrség még nem hallgatta ki, tolmácsra van ugyanis szükség.

A gépkocsiban négy felnőtt és egy gyerek utazott. A balesetben ketten meghaltak, hárman megsérültek. A sérültek között egy gyermek is van, őt mentőhelikopterrel szállították kórházba. A két másik felnőtt egyike csak könnyebben sérült.