Valér
4 °C
8 °C

Hatvanhat halott a marhákért folyó törzsi háborúban

2005.07.13. 14:52
Többezer juhot, kecskét, marhát és tevét zsákmányoltak a gabrákra géppisztolyokkal támadó boranák Kenya keleti részén. A jószágrablók hatvanhat gabrát, köztük huszonkét gyermeket mészároltak le.

Hatvanhatan estek áldozatúl jószágrabló fegyveresek támadásának Kenyában. Az áldozatok között huszonkét gyerek volt. A támadás a marhákért folyó törzsi erőszak legvéresebb esete volt.

A támadást a borana törzs géppisztolyokkal. íjakkal, kövekkel felfegyverzett tagjai követték el a gabra törzs ellen Turbiban. A támadás túlélői szerint a boranák legalább kétszázan támadtak, néhányan félezresre becsülték a rohamozó sereg nagyságát.

A kenyai rendőrség és hadsereg egységei három helikopter légi támogatásával a kenyai-etiópiai határvidéken üldözőbe vették a menekülő támadókat. Egy rendőrtisztviselő szerint a rendfenntartók eddig ötezer elrabolt kecskét és juhot, tíz szarvasmarhát, tíz tevét és négy szamarat találtak meg.

Rendőrségi forrásokra hivatkozó egyes jelentések szerint a támadók etiópiaiak voltak. Kenya ritkán lakott keleti és északkeleti vidékein gyakoriak az összecsapások, a rivális törzsek ugyanis a szűkös természeti kincsek birtoklásáért harcolnak. Az elmúlt hónapokban az ország több részén is erőszakos cselekmények törtek ki a föld, a vízkészlet és a legelők birtoklását övező viták miatt.