Koala-csata

2000.05.12. 09:59
Valódi diplomáciai csatározások kezdődtek amiatt, hogy az Egyesült Államok szerdán a veszélyeztetett fajok listájára helyezte a koalát, Ausztrália egyik nemzeti szimbólumát. Robert Hill ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint Amerika ,,szükségtelenül és helytelenül" avatkozott bele az ügybe.

Importkorlátozások
Robert Hill azt állítja, hogy az Egyesült Államok halászati és vadvédelmi szolgálata (Fish and Wildlife Service) nem vette figyelembe, hogy mennyire bővelkedik az ötödik kontinens koalákban.

,,Mindegyik ausztrál tagállam és szövetségi terület, ahol koalák előfordulnak, törvényeket és jogszabályokat hozott az erszényes állatfaj védelmére" - mondta a miniszter felháborodva, s hozzátette: az amerikai döntés egyáltalán nem fog hozzájárulni a faj ausztráliai megőrzéséhez.

A koalákra most bevezetett importkorlátozásoknak az ausztrál politikus szerint egyáltalán nem lesznek gyakorlati hatásai, legfeljebb azáltal, hogy az USA állatkertjei ezentúl engedélyt fognak kérni a koalák behozatalához.

A koalák száma 40 ezer és 400 ezer közé tehető az ötödik kontinensen
A koala-kereskedelmet betiltó amerikai hatóság viszont azt hangsúlyozza, hogy az intézkedéssel fel kívánják hívni a turisták figyelmét az erszényesek veszélyeztetett helyzetére. Természetesen a védett állatokra vonatkozó USA-jogszabály mostani kiterjesztése csak azokra érvényes, akik az amerikai törvényeknek alá vannak vetve.

A koalák védelmére egyébként Ausztráliában az 1930-as évektől kezdve hoztak jogszabályokat. Addig ugyanis a vadászok prémjéért öldösték az apró erszényeseket, amelyek az eukaliptuszfák leveleivel táplálkoznak.

Becslések szerint a koalák száma 40 ezer és 400 ezer közé tehető az ötödik kontinensen.

Ugyanakkor az utóbbi időben egyre szűkül az a terület, ahol háborítatlanul élhetnek a koalák: az amerikai vadvédelmi hatóság szerint például az eukaliptusz-ligetek és erdőségek kétharmada elpusztult az utóbbi időben.

  • Tippek
  • Lakáshitel