Tekla
9 °C
20 °C

Megkerültek az ellopott koalák

2000.12.29. 12:59
A San Francisco-i rendőrség megtalálta a szerdán ellopott koalákat. A hírügynökségek jelentése szerint nagyon ,,furcsa esetről" van szó, nem tudják miért lopták el a tinédzserek az egyenként 10 ezer dollárt érő állatokat.
Szerdán szomorú reggelre ébredtek a San Francisco-i állatkert munkatársai: eltűnt ketrecéből két ritka koala maci, a hétéves Leanne és a tizenöt éves Pat. Az állatkert munkatársainak aggodalma indokolt volt, a koalák friss eukaliptuszlevéllel táplálkoznak, ezek hiányában egy héten belül elpusztulhattak volna. Ugyanakkor a koala macik az egyedüli állatok, akik stressz miatt is meghalhatnak, s nem szeretik, ha sokat babusgatják őket, az egyedüllétet kedvelik.

Tinédzserek lopták el a koalákat

Ko-ko-ko-koalamaci
A rendőrségnek azonban viszonylag hamar, csütörtökön reggel sikerült visszaszerezni az állatokat, miután egy névtelen telefonáló jó tippet adott. A macikat egy San Francisco-i lakásban találták meg, és két tinédzsert - egy 15 és egy 17 éves fiatalt - tartóztattak le a koalák ellopása miatt.

A rendőrség feltételezése szerint az egyenként 10 ezer dollárt érő állatokat a feketepiacon akarták eladni. Vagy csupán édes, szeretnivaló állatokra vágytak karácsony alkalmából.

A macik jól vannak

A kalandot átélt koala macik visszakerültek öt másik társuk mellé, a légkondicionált otthonukba. Az állatkerti dolgozók nem tudják, hogy okozott-e maradandó károsodást a szerdai eset, mindenesetre megfigyelés alatt tartják az állatokat. Az idősebbik maci, Pat szeme már korábban begyulladt és az állatorvosok attól félnek, hogy rákos csomó van az arcán. A macik visszatértek normális életvitelükhöz, napi 18 órát esznek és alusznak, mint társaik.

A koala macik veszélyeztetett állatok, vastag bundájáért vadászták őket. Kelet-Ausztrália őshonos otthonuk, ott szigorú törvény védi őket a kipusztulástól.