Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vizsgálat a drogos parlamenti képviselők leleplezői ellen

2006.10.19. 18:05
Olasz tévések ötven parlamenti képviselőt titokban drogtesznek vetettek alá. Tizenhatan lebuktak, de mégsem ellenük, hanem a tévések ellen vizsgálatok sora indult, és az adás le sem mehetett.

Vizsgálatot indított csütörtökön a római ügyészség a magánélethez való jog megsértése címén egy olasz tv-show főszerkesztője és három műsorvezetője ellen, akik megtévesztő módszerrel drogtesztet végeztek el a műsorba meghívott 50 parlamenti képviselőn.

A Berlusconi-család tulajdonában lévő Italia 1 csatorna Le Iene (A hiénák) című szatirikus műsorába azzal az ürüggyel hívták meg a képviselőket, hogy egy készülő törvényről vitatkozzanak. A szereplés előtti sminkelés során azonban egy különleges törlőkendővel, tudtukon kívül, drogtesztet végeztek el az arcbőrükön, és megállapították: az elmúlt 36 órában 16-an kannabisz-származékot, vagy kokaint fogyasztottak.

A műsor vezetői szerették volna leadni a műsort úgy, hogy a felismerhetetlenségig elmaszkírozzák az érintetteket, de a magánélet sérthetetlensége felett őrködő olasz audiovizuális főhatóság megtiltotta a sugárzást "egészségi állapotra vonatkozó érzékeny adatok illegális gyűjtése" címét. A római ügyészség a vizsgálat kapcsán lefoglalta az elkészült felvételek videó-kazettáit, és az inkriminált törlőkendőket is a műsor milánói stúdiójában.