Klaudia
-4 °C
2 °C

Kokalevél a menzákon

2006.02.14. 10:35
Bolíviában kihasználják a kokacserje leveleiben található vitaminokat és ásványi anyagokat. A világ harmadik legnagyobb kokaintermelő országa az iskolai menzákra vinné a tápláló növényt.

Bolívia külügyminisztere kokalevéllel, a kokain alapanyagával bővítené az iskolai menzák menüjét, mert szerinte a növény annyira tápláló. "A kokában több a kalcium, mint a tejben, javítani kéne vele az iskolai reggeliket" - nyilatkozta David Choquehuanca, Bolívia külügyminisztere a La Razon című lapnak.

Evo Morales, Bolívia első indián származású elnökének új baloldali kormánya ígéretet tett rá, hogy támogatni fogja a kokacserje legális felhasználását. A növény köztiszteletnek örvend az Andok lejtőinek kultúráiban, ahol vagy elrágják a leveleket, vagy teát készítenek belőle.

Morales, aki korábban maga is kokatermesztőként tevékenykedett, ígéretet tett rá, hogy küzdeni fog a kábítószer-kereskedelem ellen, ezzel együtt viszont támogatja a koka termesztését Bolíviában. Országa a világ harmadik legnagyobb kokain előállítója Kolumbia és Peru után.

Egy 100 gramm súlyú kokalevél 18,9 kalória értékű proteint, 45,8 milligramm vasat, 1540 milligramm kalciumot, A, B1, B2, E és C vitaminokat tartalmaz, ami jóval magasabb tápértéket jelent, mint amennyit a legtöbb olajos magban található, állítja a Harvard Egyetem egyik professzora 1975-ben készült tanulmányában.