Szilárda
-4 °C
2 °C

Lebukott a pelenkagyáros kokaincsempész

2002.09.27. 12:26
Hárommilliárd forint értékű, 50 kiló kolumbiai eredetű kokaint találtak egy olasz pelenkagyáros magyarországi forgalmazójánál, hidraulikus hengerekbe rejtve. A férfi azt állítja, nem tudott arról, mit tartalmaz a szállítmány. A rendőrség nemzetközi együttműködés keretében vizsgálja, hogy ki rendelte meg, illetve kiknek adták volna el a 200 ezer adagra elegendő szállítmányt.
Megközelítőleg hárommilliárd forint piaci értékű, összesen 50 kilogrammnyi kokaint foglalt le az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága szeptember 19-én Komárom megyében - közölte Tamics Gábor rendőr alezredes pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A kolumbiai Caliból érkezett 98 százalékos tisztaságú kábítószert hidraulikus hengerekbe rejtették egy kilogrammos kiszerelésben.

Kétszázezer adag

Tamics Gábor elmondta: a kábítószer négyszeres, jó minőségű hígítást tenne lehetővé, azaz egygrammos csomagolással számolva 200 ezer pakettet lehetett volna összeállítani belőle.

A rendőr alezredes tájékoztatása szerint az ORFK nemzetközi együttműködésből származó információk alapján szeptember közepén vont ellenőrzés alá egy magyarországi székhelyű olasz-magyar, babapelenka-forgalmazással foglalkozó kisvállalkozást, amelynek címére a tevékenységével nehezen összeegyeztethető hidraulikus hengerek érkeztek.

A rendőri intézkedések alkalmával kiderült: a szállítmány valódi címzettje egy olaszországi, foggiai székhelyű gazdasági társaság, amelynek ügyvezetője a magyar vállalkozás többségi tulajdonosa is.

Félrevezették a forgalmazót?

A Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az olasz férfit, aki tagadja, hogy kábítószer-csempészésben közreműködött volna. Azt állítja, abban a hiszemben járt el, hogy uniós importszabályok megkerülésében vesz részt a gépek Magyarországon át szállításával.

Az elsődleges adatok szerint az olasz férfi barátja kérésére tette lehetővé vállalkozásai felhasználását a tranzakció lebonyolításához, amelynek célja a kolumbiai eredet palástolása volt.

Keresik a megrendelőket és az eladókat

Tamics Gábor elmondása szerint a nyomozás további feladata a megrendelői és az eladói vonal behatárolása, a beazonosított gyanúsítottak felelősségre vonása, ami további nemzetközi együttműködést igényel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!