Gerzson
-3 °C
2 °C

Kokainos szinte minden német euró

2003.06.25. 16:30
Csaknem minden német euró bankjegyen kokain nyomai fedezhetők fel, és ebből következtetni lehet az országos fogyasztás mértékére is, állítják nürnbergi tudósok. A nagyobb címletű bankjegyeken kevesebb anyagot találtak a kutatók.
Röviddel a 2002 januárban megrendezett deviza-kiállítást követően hetven bankjegy közül még csak kettőn fedezték fel a kábítószer nyomait - közölte a dpa-val Fritz Sörgel, a nürnbergi biogyógyszerkutató intézet professzora. Ezzel szemben 2002 augusztusában tíz euró bankjegy közül már kilencen találtak kokain nyomokat. A kokainfogyasztók összegöngyölt bankjegyeket használnak arra, hogy a drogot beszippantsák orrukba.

Kokain mindenhol

Sörgel szerint ezzel a vizsgálattal következtetni lehet arra, hogy milyen mértékű a kokainfogyasztás Németországban. Nyugtalanítónak nevezte, hogy ez nagyjából megegyezik az amerikaival. A kutatók 700 darab euróbankjegyet vizsgáltak meg és átlag 0,4 mikrogramm kokaint találtak bankjegyenként, ez azonban növekvőben van. A nagyobb névértékű - 100, 200 és 500 eurós - bankjegyeken kisebb mennyiségű kokaint fedeztek fel.

Az osztrákok is szívnak

Közvetlenül az új devizára történt átállást követően a kutatók megvizsgáltak tizenkét európai országból származó 50-50 bankjegyet. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva Sörgel elmondta, hogy Ausztria és Németország vonatkozásában viszonylag azonos mennyiségű kokainnyomot találtak rajtuk.