Gerzson
-3 °C
3 °C

Két mázsa kokainos küldemény Kolumbiából Győrbe

2003.11.14. 09:07
Használt bútort rakott a holland rendőrség abba a konténerbe, amely Kolumbiából érkezett 10 százalékban kokaint tartalmazó kéttonnás melaszszállítmánnyal Rotterdam érintésével Győrbe - értesült a Népszabadság. A holland hatóságok a kábítószer felfedezése után döntöttek úgy, hogy a keverék nagy részét eltávolítják és csak a rendőrségi vádemeléshez szükséges mennyiséget utaztatnak át Európán. A lap értesülései szerint a hollandok csak akkor értesítették a magyar rendőrséget, amikor a konténer Magyarországra érkezett.
Hollandiában kétszáz kilogrammnyi kokain volt abban a Dél-Amerikában feladott a melaszos konténerben, amely használt bútorokkal érkezett meg Győrbe.

Szúrópróbaszerű kikötői vizsgálat

A Népszabadság értesülései szerint hetekkel ezelőtt két tonna melasszal megrakott konténer érkezett Kolumbiából Rotterdamba. A kikötői hatóságok azonban a szúrópróbaszerű ellenőrzés alkalmával megállapították, hogy a melaszba kokaint kevertek. A minta elsődleges vizsgálata alapján valószínűsíthető, hogy a kéttonnányi melasz tizede nagy tisztaságú kokain volt. Rotterdamban a holland hatóságok a konténer tartalmát használt bútorokra cserélték, majd - mintha mi sem történt volna - vasúton továbbengedték a szállítmányt, amelynek címzettje egy Győrött működő kft.

Maradt elég kokain a konténerben

Hivatalosan meg nem erősített értesüléseink szerint a holland hatóságok minderről már csak akkor értesítették a magyar rendőrséget, miután a használt bútorral megrakott melaszos konténer Magyarországra érkezett. Így sem az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága, sem a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnoksága nem tudott felkészülni az elvileg egészen Magyarországig ellenőrzött szállítmányként továbbított kokainos melasz fogadására. A lap úgy tudja, a holland kikötői hatóságok állítólag azt közölték magyar kollégáikkal, hogy maradt még annyi kokain a konténerben, amennyi ahhoz kell, hogy jelentős mennyiségű kábítószer csempészetéért eljárást indítsanak a címzett, azaz a konténer tartalmát elvámoltató vállalkozás képviselője ellen.

Egy győri kft jelentkezett

Csütörtök délután a vámosok még szakértők bevonásával vizsgálták a konténert. A Népszabadság névtelenséget kérő rendőrségi és pénzügyőri forrásai ugyanakkor egybehangzóan azt állítják: miután a holland kikötői hatóságok felnyitották a konténert, és használt bútorokra cserélték annak tartalmát, kétséges, hogy a benne hagyott, súlyra csekély, büntetőjogi értelemben azonban jelentős mennyiségű kokaint fel lehet-e Magyarországon használni az áru címzettjeivel, azaz a meg nem nevezett győri kft. munkatársaival szemben a kábítószer-csempészet bizonyítására. Információink szerint az ügyben érintett céggel szemben - amely csak napokkal a konténer megérkezése után jelentkezett az áruért - korábban sem a rendőrségen, sem a vámőrségen nem merült fel a gyanú, hogy bármilyen formában is szerepet vállalna a nemzetközi drogkereskedelemben.