Két tonna kokaint csempészett egy szaúdi herceg?

2002.07.18. 16:15
Két tonna kokain csempészésével vádolnak egy szaúdi herceget az amerikai hatóságok. A herceg diplomáciai mentességét kihasználva magánrepülőgépén fuvarozta a drogot.
Közel két tonna kokaint szállított Venezuelából Párizsba magánrepülőgépén diplomáciai mentességét kihasználva egy szaúdi herceg három évvel ezelőtt, állítják az amerikai hatóságok. Nayef bin Sultan bin Fawwaz Al-Shaalant három másik férfival együtt két rendbeli kábítószer-csempészettel vádolják. Illetékesek beismerték, hogy nem ismerik a herceg tartózkodási helyét, és azt sem tudják, hogy diplomáciai mentessége miatt indulhat-e ellene eljárás.

Szekrénybe bújt

A nyomozás során az amerikai hatóságok letartóztatták Doris Mangeri Salazart is, akinek a lakásán lefoglaltak egy Goya festményt, három Botero képet és egy japán szobrot, amelyek szerintük legalább egymillió dollárt érnek.

Kokain tonnaszámra

A rendőrök feltételezése szerint Mangeri mutatta be a herceget a csempészeknek, aki beleegyezett, hogy elszállítja a kokaint Venezuelából Párizsba. A kokain egy részét sikerült értékesíteni, de mintegy 900 kilót a francia és a spanyol hatóságok foglaltak le, jelentette az AP.