Ágnes
-1 °C
2 °C

Spanyolország Európa drogkapuja

2006.01.31. 12:01
Spanyolország megdöntötte saját rekordját a tavaly lefoglalt kokainmennyiséggel, de a hatóságok sikereket könyvelhetnek el a hasiselosztók feltérképezésében is.

A tavaly lefoglalt kokain értéke megközelíti az 5,7 milliárd eurót (több mint 1400 milliárd forint), amivel a spanyolok világviszonylatban dobogós helyre kerültek, írja a BBC. Spanyolországot csak Kolumbia és az Egyesült Államok előzte meg 2005-ben. A kormány arról számolt be, hogy a lefoglalt kokaint főként Spanyolország felé tartó hajókon találták, ugyanis a spanyol kikötőkön keresztül jut Európába a Latin-Amerikából származó kábítószerek legnagyobb része.

Statisztikák azt mutatják, hogy az elmúlt években négyszeresére nőtt a kokainfogyasztó spanyolok száma. Tavaly 2000 embert tartóztattak le 800 drogellenes akció keretében. A 46,6 tonna lefoglalt kokain 60 százalékkal meghaladja a 2004-ben lefoglalt mennyiséget, így 2005 rekordévnek tekinthető.

Népszerű a hasis

Bár a spanyolok számítanak Európa legnagyobb kokainfogyasztójának, nem kizárólag ezzel tűnnek ki a világranglistán. A BBC madridi tudósítója arról számolt be, hogy Spanyolországban "aggasztóan magas" a hasisfogyasztás mértéke.

2005-ben a spanyol rendőrség 646,7 tonna hasist foglalt le, ami megegyezik a világ összes többi országában lefoglalt zsákmánnyal.