Emőke
-4 °C
9 °C

Keményen kokszolnak a németek is

2005.11.09. 18:05
Az olasz és a londoni vizsgálatok után kutatók elemezték a német folyókban található kokainnyomokat is. Az első eredmények arra utalnak, hogy ott is jóval több kokaint fogyasztanak, mint eddig gondolták. A derék németek csak a Rajna mentén évente 11 tonna lebontott kokaint csorgatnak a wc-k lefolyójába. A becslés alapján az elfogyasztott kokain értéke 410 milliárd forint.

Kutatók két héten át vizsgálták a nagyobb német folyók vizében a kokainfogyasztásra utaló kémiai nyomokat. A vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a hivatalos statisztikák igencsak alábecsülik a németek kokainfogyasztásának mértékét.

Valamit visz a víz

A kokain az ember szervezetében benzoil-ekgoninná (BE) bomlik le. Ez a vegyület szakemberek szerint csak a fehér por lebomlásából keletkezhet.

Az anyag koncentrációjának vizsgálata alapján következtetnek a kábítószer-fogyasztás mértékére. (A kokainfogyasztóknál a benzoil-ekgonin a körömben is kimutatható, amely ott – a vérrel és vizelettel ellentétben – jóval hosszabb ideig megmarad. A szervezetben így a régebben fogyasztott kábítószer is nyomot hagy).

A nürnbergi gyógyszerészeti kutatóintézet (IBMP) kutatásai azt mutatják, hogy a németek igencsak kedvelik a fehér port. A Rajnában található kémiai anyagok elemzése alapján például azt állapították meg, hogy 38,5 millió ember évente 11 tonna kokaint használ el. A folyó ugyanis Düsseldorfnál ennyi ember csatornavizét gyűjti be. Az itt élő lakosok szervezetéből tehát naponta 30 kilogrammnyi kokainnak megfelelő lebomlási vegyület csordogál a wc-k lefolyójából a tisztítómű felé.

Ennek a drogmennyiségnek az utcai ára napi 4,5 millió eurónak (1,1 milliárd forint) felel meg . A számítások szerint így csak a Rajna mentén évente 1,64 milliárd euró, azaz 410 milliárd forint értékű fehér por kel el. (A Der Spiegel által közölt számítás hitelességét némileg megkérdőjelezi, hogy így 1 gramm kokain 150 euróba, azaz 37500 forintba kerülne.)

Németország és az Európai Unió szakemberei eddig úgy becsülték, hogy a 18-59 éves németek 0,8 százaléka, azaz mintegy 400 ezer ember szívja legalább egyszer évente orrába a port.

Alulbecsült számok

A legújabb elemzések alapján ez a szám igencsak alulbecsültnek tűnik. Ha ugyanis ezt összevetjük a legújabb nürnbergi számításokkal, nehezen elfogadható eredmény jön ki. Eszerint a Rajna Düsseldorf feletti szakasza mentén élő 18-59 éves korosztályból 184 ezer embernek kellene elfogyasztania a 11 tonna kokót.

Ez azt jelentené, hogy egy fogyasztó naponta 411 milligramm port vagy tizenhat 25 milligrammos csíkot vesz magához. (A németek spórolósnak tűnnek, a brit szakértők százmilligrammos csíkokkal számolnak - ez közelebb is áll a valósághoz -, négy csík csak egy szerényebb magyar kokainfogyasztó napi adagjának menne el.)

A kutatók Kölnnél hasonló, Mannheimnél jelentősen magasabb értékeket mértek, másutt a benzoil-ekgonin mennyisége alacsonyabb volt.

Az ENSZ idei jelentésében (World Drug Report 2005) továbbra is azokat a becsléseket veszi alapul, amelyek szerint egy kokainfogyasztó Közép- és Nyugat Európában átlagosan évi 35 gramm kábítószert fogyaszt. A nürnbergi kutatás eredménye arra világít rá, hogy ezeket az értékeket felül kell vizsgálni, mert feltehetően közel dupla annyian használnak kokaint, mint eddig gondolták.

A Temzébe napi két kiló használt kokain kerül

A londoni The Sunday Telegraph által elvégeztetett vizsgálat szerint a Temzéből kinyert "használt" kokain mennyisége a kormány hivatalos adataiban szereplőnél sokszorta több kábítószer-fogyasztóra enged következtetni. A vizsgálat elvégzésére a lap ugyanazt az olasz szakértői csoportot kérte fel, amely nemrég az észak-olaszországi Po folyóban is jelentős kokaintartalmat mutatott ki.

A Temzén naponta 2 kilogramm, a fogyasztók szervezetéből kiürült kokain folyik le. A lebomlást is figyelembe véve, az adatokat a teljes lakosságra vetítve ebből a szakértők szerint az jön ki, hogy Londonban naponta 37 638, egyenként 100 milligrammos adag - vagyis több mint 3,7 kilogramm - kokain fogy. Ez csaknem tizenhatszor annyi, amennyit a kormány által nemrég kiadott országos bűnkörkép említ.