Piroska
-1 °C
5 °C

Elítélte a bíróság az elsősöket szívató kollégistákat

2008.05.14. 12:23
A fiatalkorú vádlottakat egy esztendőre próbára bocsátotta, a tett elkövetésekor már 18 évesnél idősebb diákokat pedig húsz nap közmunkára kötelezte a Csongrád Megyei Bíróság a 2006-os szegedi kollégiumi beavatás ügyében. A bíróság szerint a történtek túlmentek a diákcsíny határán, a vádlottak bűncselekményt követtek el.

A másodfokon eljáró bíróság a 14, egykori harmad- és negyedéves középiskolás diákot 29 rendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértésében, és egy rendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértésében mondta ki bűnösnek.

Németh Norbert bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a 2006. május 1-jéről 2-ra virradó éjszaka a szegedi középiskolai kollégiumban történtek túlmentek a diákcsíny határán, a vádlottak bűncselekményt követtek el.

A kollégiumban a tanév elején hagyomány volt az elsősök hivatalos avatása, melyen tanárok is részt vettek. Májusban a nagyobb diákok azonban egy másik avatást is szerveztek.

A két óránál is tovább tartó esemény az elsősök ébresztésével kezdődött, a mezítláb és pizsamában érkező kisebb diákok kezére és arcára rajzoltak a vádlottak.

Az elsősöknek a tanulószobában és a vizesblokkban különböző feladatokat kellett megoldaniuk: egymást pofozták, fejükkel kopogtak az asztalon vagy a táblán, ürülékkel teli vécébe kellett állniuk, s fogkrémes kenyeret is etettek velük.

A történteket a 29 sértett különbözőképpen élte meg. Volt, akit megviselt, megszégyenítőnek, megalázónak tartotta, de olyan is volt, aki viccesnek találta az avatást. A vádlottak egy része is úgy érezte eldurvultak az események, túllőttek a célon.

A bíróság a tett elkövetésekor még fiatalkorú vádlottakat egy esztendőre próbára bocsátotta és elrendelte pártfogói felügyeletüket. Az öt tizennyolc évesnél idősebb vádlottra húsz nap közmunkát szabott ki.

Mivel a bíróság az elsőfokú ítélethez képest további egy rendbeli társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, az ítélet csak a jelenlévő vádlottak esetében emelkedett jogerőre. Két vádlott esetében a védő fellebbezést jelentett be, a tárgyalástól távol maradók pedig az ítélet kézhezvételét követően dönthetnek a jogorvoslatról.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft