Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kólával permeteznek indiai földművesek

2004.11.04. 15:04
A földművesek szerint a kólával olcsóbban jönnek ki, és hasonló eredményt kapnak, mintha növényvédő szert használnának. Szakemberek szerint a cukor az, ami segít a rovarok elleni küzdelemben.
Az indiai Chhattisgarh tartomány földművesei vízzel hígított kólával permetezik pamut-, rizs- és csiliföldjeiket. Állításuk szerint az üdítőital legalább olyan hatékony eszköz a kártevő rovarok ártalmatlanítására, mint a direkt arra a célra kifejlesztett rovarirtók, viszont a kóla tízszer olcsóbb azoknál.

Jelentősen nőtt a kóla kereslet

Mióta erre a földművesek rájöttek, a környéken húsz százalékkal növekedett a kóla iránti kereslet, az üdítőt gyártó cégek mégis ellenérzésüknek adtak hangot. A Coca-Cola és a Pepsi nyilatkozataiban tagadja, hogy üdítője bármi olyan hatóanyagot tartalmazna, ami alkalmas lenne a rovarok kiirtására.

A kólagyártó cégek azzal érvelnek, hogy ha tényleg igaz lenne az indiaiak állítása, akkor ők is inkább permetezőszerként árulnák a kólát, hiszen több pénz van abban az üzletágban, mint az üditőiparban.

Cukorral a rovarok ellen

Mezőgazdasági szakemberek szerint a kólában lévő cukor hatásos a rovarok ellen, ugyanis a kezelt területre csalogatja a hangyákat, akik megeszik a kártevő rovarok lárváit, ezenkívül az édes anyag a növények immunrendszerét is megerősíti.